TV concert: Mukesh 45 jaar ‘In Memoriam’

Op 27 augustus 1976 overleed de bekende Indiase playbackzanger Mukesh, dat is vandaag 45 jaar geleden. Ter herdenking van deze grote zanger was Yaadgaar Orchestra voornemens een ‘memorial concert’ te organiseren, maar dat is door de Covid-situatie vooralsnog niet mogelijk.

Om toch nog dit feit gepast te kunnen gedenken, heeft het orkest gemeend een TV=programma samen te stellen, bestaande uit het Mukesh repertoire uit vorige concerten. Dit programma zal worden uitgezonden op Trishul TV, kanaal 20.4, vanavond (vrijdag 27 aug.) na 21:00 uur.

In dit programma zullen ondr andere beelden worden vertoond uit een memorial concert van vijf jaar geleden, 27 augustus 2016. In dat jaar overleed ook de bekende Surinaamse Mukesh zanger Ramnarain Sewram, dus het concert van toen betrof een eerbetoon aan zowel Mukesh als aan Sewram. Aan dit concert namen deel de Surinaamse Mukesh vertolkers van weleer: Raghubans Pitai, Jaswant Sharma, Taran Panchoe, Gurupersad Baktawar en Suresh Mataw, daarbij bijgestaan onder andere door Sharda Doekhie en Indira Jadoenathmisier. Speciale gasten waren Sanjay en Soenita Sewram, zoon en dochter van Ramnarain. Van dit concert uit 2016 zal een deel te zien zijn vanavond.

Tweede deel van het TV-programma zal bestaan uit liederen van Ramnarain Sewram, Mukhtar Shah (India) en Devindre Pooran (Guyana), allemaal songs uit hun concerten in Suriname. Op deze wijze heeft Yaadgaar Orchestra gemeend toch nog een gepast eerbetoon te brengen aan de legendarische Mukesh.

Mukesh was in zijn beginjaren een grote fan van zanger K.L. Saigal. Hij creëerde later zijn eigen zangstijl met de hulp van muziekregisseur Naushad Ali, die Mukesh hielp om uit zijn Saigal-stijl te komen en zijn eigen stijl te creëren. Naushad gaf hem liedjes voor de film Andaz. Mukesh nam het hoogste aantal nummers op voor Shankar-Jaikishan, dat zijn 133 nummers, gevolgd door Kalyanji Anandji, met 99 nummers.

In 1974 ontving Mukesh de National Film Award voor beste mannelijke playbacksinger voor het nummer “Kai Baar Yuhi Dekha Hai” van Rajnigandha (1974). In totaal zong hij ongeveer 1.300 liederen.

Mukesh stierf aan een hartaanval op 27 augustus 1976 in de VS, waar hij te gast was voor concerten. De rest van de tour werd voltooid door Lata Mangeshkar en zijn zoon Nitin Mukesh. Zijn lichaam werd door Mangeshkar naar India begeleid, waar een grootse begrafenisceremonie werd gehouden in aanwezigheid van diverse grootheden uit de filmindustrie.

Vermeldenswaard is nog, dat Mukesh in augustus 1967 Suriname heeft bezocht en in 1972 ook Nederland.

error: Kopiëren mag niet!