Als niets van jouw is, verdien je ook niets

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank hebben een doctrine toegepast waarin ze landen met mineralen onder druk hebben gezet door de jaren heen om deze te privatiseren. Deze privatisering gedachte heeft ervoor gezorgd, dat Derde Wereld-landen met veel mineralen er niet beter van zijn geworden. Steeds de elitegroep in die landen die die gedachte hebben verkondigd, zijn rijker geworden en het volk is arm gebleven.

Alleen maar een enkele slimme landen met de juiste leiders op dat moment hebben dat niet gedaan en hun land als volk is er beter van geworden.

Een van die landen in Zuid-Amerika is onder andere Chili die haar kopermijnen niet heeft geprivatiseerd, vandaar dat ze heden ten dage behoren tot het best ontwikkelde land van Zuid-Amerika.

Waar de IMF als Wereldbank doctrine ondersteund door de gedachte van voornamelijk de VS niet gelukt is, hebben ze die regeringen omver geworpen onder de drogreden van democratie. Zie de recente voorbeelden van Irak en Libië waar ze deze landen 100 keer terug hebben gezet in hun ontwikkeling.

Landen die hun oliebronnen hebben behouden hebben alle voordeel. Zie maar de grootste oliemaatschappijen ter wereld. Die zijn Saudi Arabië (Saudi Aramco) en China Petroleum & Chemical Corp.

Wij in ons land hebben alles weggegeven. Zie onze bauxiet- en goudindustrie.

Na jaren van bauxietwinning door Billiton (Nederland) en Suralco (VS) hebben we als volk daar niets van overgehouden dan een habbekrats. Wat ze hebben achtergelaten is een ruïne en verval van gebieden.

De mensen die geld hebben verdiend zijn de Surinaamse elite die hebben verkondigd miljoenen eraan verdiend te hebben.

Deze elite heeft van hun verdiensten niets geïnvesteerd in ons land en hebben die weggemoffeld op buitenlandse bankrekeningen.

Wij gaan straks hetzelfde zien bij de twee grote goudmaatschappijen in ons land uit de VS en Canada. Ons land verdient bitter weinig, tot haast niet.

Dezelfde gedachte van de elite uit de tijden van de bauxietindustrie draait door in een ander tijdperk. Het enige wat van ons is, is Staatsolie. De verdiensten zijn voor het land en volk, omdat 100% van de staat is.

Voor een in olie termen kleine olie maatschappij levert meer winst op dan wat de goudondernemingen geven aan ons land.

Gezegd moet worden, dat dit te danken is aan de gedachte van de revolutieperiode onder leiding van Desi Bouterse. Die heeft het in eigen handen heeft gehouden. Hoewel ik het met andere zaken van de revolutie niet eens ben, moet dit deel wel erkend worden.

Ook de periode van 2010-2015 onder leiding van Bouterse, toen heeft die in de goudonderneming Newmont aandelen gekocht, waarin Staatsolie nu ook participant is.

Wel een minderheidsaandeel, maar het levert meer op dan alleen maar de verplichte belastingen.

Nu herhaalt de geschiedenis is weer.

Dezelfde fouten worden weer gemaakt, waarbij de oliebronnen in water (offshore) weggegeven zijn.

Het is een dooddoener dat we 36% gaan verdienen aan inkomstenbelasting.

Dat is een heffing inkomsten en winstbelasting die alle bedrijven in Suriname betalen. Dat is geen verworvenheid. Aan het eind van de dag krijgen ze maar 6.25% royalty.

Dat ons land 20% van de oliebronnen heeft is moeilijk zelfs te benutten.

Voor ons land gebruik mag maken ervan, moet eerst betaald worden voor de onderzoekskosten en dan komen daar nog de exploitatiekosten bij.

Dat gaan we niet kunnen betalen. Dat loopt in de miljoenen en Monie no De.

Dus aan het eind van de dag zal ons volk arm en onderontwikkeld blijven.

En Dubai gaat een droom blijven die eindigt in een nachtmerrie. In Dubai is alles het bezit van de totale zeven emiraten met Abu Dhabi als trekker van olie.

De rollen van de elite zullen voortgezet worden en ze zullen de film interessant voor het volk moeten houden die hun zakken wel gaat goed vullen, een kleine maar slimme groep en moesje en Mai zullen dat blijven als het heden en verleden.

Maar, elk zielig verhaal kan een ook een andere wending krijgen.

Maar, niet mensen die er dezelfde gedachte doctrines van het IMF en de Wereldbank op na houden.

Ook niet mensen die van het woord revolutie een scheldwoord hebben gemaakt, maar zijn geëindigd in de elitaire groep van personen.

Ch.W.

error: Kopiëren mag niet!