Prijzen zullen niet omlaag gaan

Dat alle prijzen zijn gestegen merkt iedere burger. Bij het binnenstappen van een winkel moet je er wel voor zorgen dat je hart in goede conditie is. Want het niet kunnen omgaan met het ongebruikelijke, kan ook leiden tot gezondheidsproblemen.

In juli 2021 gaf president Santokhi aan, dat de prijzen in de winkels omlaag gaan. Volgens hem zijn er te veel tussenschakels en op de internationale markt zijn de goederen niet duur. Alleen schoot hij te kort door niet te zeggen wanneer dat zal gebeuren. Ook worden prijscontroles uitgevoerd en of dat nog niet genoeg is, een vliegende brigade. De president durft gewoon niet te zeggen dat de prijzen NIET omlaag kunnen. Als een of andere maker toevallig eenmalig een container heeft gebracht met de goedkoopste aardappelen en of uien soort is dat een eenmalige vlaag geweest.

Iedereen die regulier handel bedrijft en geen hosselaar is weet wat zijn kosten zijn. De winstmarges zijn per beschikking vastgesteld en die zijn ook meetbaar.

Daarom is de uitspraak van de president ‘ik ga de prijzen omlaag brengen’ een slechte copy paste van de uitdrukking van zijn voorganger Desi Bouterse ‘ik ga de koers omlaag brengen’. Niets gaat omlaag met de mond.

Nu de harde feiten

Wereldwijd zijn voedselprijzen met 31% gestegen. De oorzaak hiervan is, dat er geen tekort is aan goederen, maar de verschepingskosten zijn enorm gestegen. Door de Covid-pandemie is de hele maritieme industrie ontwricht. Onlangs is het verergerd door de Covid-sluiting van twee belangrijke havens in China. De goederen kunnen hun bestemming niet op een vlotte manier bereiken en worden op verkeerde plaatsen opgeslagen.

Bekend is, dat containerprijzen omhoog zijn gegaan

Gemiddeld US$ 2.500 naar US$ 15.000 per 20-voets container en van US$ 3.500 naar meer dan 20.000 Amerikaanse dollar voor een 40-voets container. Wat het nog duurder maakt is, dat de importeur de invoerrechten betaald op de CIF (cost insurance and freight) waarde betaalt. Dus ook op de verhoogde verschepingskosten. Ook betaalt met de afhandelingskosten op de nieuwe haven aan de twee huurders die de tarieven naar eigen goedvinden bepalen. Deze drukken ze uit in US dollars. De importeur betaalt dan nog Omzetbelasting vooraf van 8% welke per 1 oktober 12% zal zijn.


De kosten zijn hoog voor dat het product op de schappen ligt in het magazijn van de importeur die dan ook de interne logistieke kosten moet berekenen. Dan is het product nog niet eens  de rekken in de winkel.

En het gaat erger worden

Het Surinamerivier baggerproject dat de overheid wil gaan uitvoeren. daarvoor zal de klant betalen. Een overheidstaak. Binnenvarende schepen gaat US$ 6,25 per ton moeten betalen.

Heel gemakkelijk vertaald

Een importeur die 10.000 MT binnen brengt gaat  extra US$ 62.500 betalen tegen de huidige koers SRD 1.343.750. Dit komt ook bovenop de prijs en bij de klant.

In Guyana maakt men hetzelfde mee wat de verschepingskosten betreft, want die kosten zijn een internationale trend. De Guyanese regering heeft als tijdelijke oplossing om het leven draaglijk te houden bepaald, dat alle belastingen(invoerrechten) worden berekend op basis van de kosten van maart 2020. De prijzen voor de Covid-pandemie.

Bij ons durft onze president met de mond te zeggen, dat de prijzen omlaag gaan, maar de cijfers liegen niet. Door het non creatief denken van de regering wil niemand meer aan uitbreidings investering doen. Daarom gaat men naar Guyana.


Ik kan gemakkelijk met een fout of een verspreking omgaan, maar niet met stommiteit. De prijzen gaan vooralsnog niet omlaag. Daarom hebben de controle en allerlei vliegende brigades geen zin. Het ligt simpel niet daar.

John H.

error: Kopiëren mag niet!