Verwaarlozing ADRON leidt tot import zaaizaad Guyana

Door sterke verwaarlozing in de afgelopen 10 jaar heeft het Anne van Dijk Rijstonderzoekscentrum Nickerie (ADRON) geen nieuwe rijstrassen kunnen ontwikkelen. De bestaande rijstrassen zijn zodanig gedegenereerd, dat de kwaliteit van rijst sterk achteruit is gegaan. Dit heeft bij enkele rijstexporteurs voor problemen gezorgd met afnemers in het buitenland.

Vele padiverbouwers in het district Nickerie zijn reeds ettelijke seizoenen terug afgestapt van het telen van Surinaamse rijstrassen. Daarvoor in de plaats gebruiken ze zaaizaad uit Guyana, dat in feite illegaal het land wordt binnengebracht. Het probleem daarbij is dat je niet weet van waar het zaaizaad afkomstig. Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt daarin verandering te willen brengen. Het binnensmokkelen van zaaizaad uit Guyana gaat hij nu uit de illegale sfeer halen. Padiverbouwers krijgen op verzoek toestemming voor import van zaaizaad uit het buurland. Maar, dan gaat het wel om zaaizaad die het label heeft van de Guyana Rice Development Board (GRDB). Hiermee zijn we dan verzekerd van een bepaalde kwaliteit, zegt de minister.

Tijdens het werkbezoek van president Chandrikapersad Santokhi vorige week aan Guyana is de aankoop van zaaizaad uit Guyana besproken. De aankoop c.q import van zaaizaad uit Guyana gaat de private sector zelf ter hand nemen. Het ADRON verleent daarbij slechts technische assistentie.

Volgens minister Sewdien mag volgens de wet geen zaaizaad uit het buitenland worden geïmporteerd, maar in deze zal zijn ministerie per geval toestemming verlenen. De GRDB beschikt thans over in totaal 16 rijstlijnen. Voor de laatste rijstlijn bestaat bij de Surinaamse padiverbouwers de meeste belangstelling, vanwege de hoge opbrengst per hectare van 12 ton padi. In de afgelopen seizoenen is ruim de helft van het Surinaams rijstareaal met zaaizaad uit Guyana ingezaaid. 

ADRON wordt weer actief

Minister Sewdien zegt, dat het ADRON zich weer actief bezig zal houden met het veredelen van rijstrassen en het telen van hoogwaardige kwaliteit zaaizaad. Het rijstonderzoekscentrum heeft vanwege verwaarlozing door de overheid in de laatste 10 jaar zich niet optimaal kunnen kwijten van haar kerntaken. Ze heeft zelfs arealen van derden moeten huren om enigszins haar werk te kunnen doen. Nu is door de overheid aan het onderzoekscentrum een areaal van 60 hectare toegewezen te Prins Bernhardpolder. Hierop zullen nieuwe rijstrassen worden ontwikkeld en geteeld.

Op de begroting van LVV is ten behoeve van het ADRON dit jaar een bedrag opgebracht, waarmee het alvast kan werken. Volgens minister Sewdien is het ADRON technisch en qua expertise beter equipped dan de Guyanezen. “En toch hebben ze ons ingehaald”, aldus de LVV minister.

SS

error: Kopiëren mag niet!