Regering geeft middelen ter uitvoering Lokono-vonnis

Suriname moet US$ 1 miljoen storten in Gemeenschapsontwikkelings Fonds voor 8 inheemse dorpen Marowijne

Om het Lokono-vonnis verder uit te voeten heeft de regering Santokhi- Brunswijk middelen vrijgemaakt. Die middelen zullen worden gestort in  Gemeenschapsontwikkelingsfonds. Dit heeft de Raad van Ministers, voorgezeten door vicepresident  Ronnie Brunswijk op 5  augustus goed gekeurd, zo meldt zijn Directoraat Volkscommunicatie pas dinsdagavond 24 augustus.

Dit moet dienen als één van de maatregelen vloeiende uit het Kalina en Lokono-vonnis ten behoeve van acht inheemse dorpen in het Beneden-Marowijne gebied, te weten Christiaankondre (Galibi), Langamankondre (Galibi) Erowarte, Tapoekoe, Pierre Kondre, Marijkedorp, Bigiston, Alfonsdorp. 

In het kader van het vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de Mens te Costa Rica is als een van de uit te voeren maatregelen door de staat Suriname opgenomen, het toewijzen van een totaal bedrag van US$ 1.000.000 aan het Gemeenschapsontwikkelings Fonds ten behoeve van de acht inheemse dorpen in het district Marowijne.

Dit bedrag moest binnen 3 jaren na bekendmaking van het vonnis op 28 januari 2016 zijn gestort in het Fonds, dus uiterlijk januari 2019. Vanwege beperkte toegewezen middelen aan het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen, is zij niet in staat geweest om de storting te doen. 

Middels het Raadsvoorstel van 5 augustus wordt de aanvraag voor de eerste storting gedaan. De gestorte middelen in het Gemeenschapsontwikkelings Fonds dienen te worden gebruikt voor ontwikkelingsprojecten op het gebied van gezondheidszorg, onderwijs, voedsel, veiligheid, management van hulpbronnen en andere zaken die noodzakelijk zijn.

Klik hier om het complete 104 pagina’s tellende vonnis te lezen.

error: Kopiëren mag niet!