Kosten van door de VS gefinancierde oorlog

Amerikaanse regeringen financierden de oorlog in Afghanistan door te lenen in plaats van belastingen te heffen of oorlogsobligaties uit te geven. Na 20 jaar van conflicten worden de belastingbetalers van het land nu geconfronteerd met rentebetalingen van $ 530 miljard.

Het betalen van de duizelingwekkende 2,26 biljoen dollar kosten van het Afghaanse conflict zal worden gedragen door generaties Amerikaanse burgers.

Volgens de gegevens van het Brown University Costs of War Project hebben de menselijke kosten van de nu eindigende Amerikaanse gevechtsmissie het leven gekost van tussen de 239.000 en 242.000 mensen in Afghanistan en het naburige Pakistan.

Amerikaanse militairen die tot en met april omkwamen, bereikten 2.442, met nog eens 3.936 Amerikaanse aannemers. Nog eens 1.144 geallieerde troepen kwamen tijdens bijna 20 jaar bezetting om het leven.

Het Afghaanse en Pakistaanse leger en de politie verloren 75.300 leden, terwijl meer dan 71.000 burgers omkwamen. Ook 84 duizend oppositiestrijders kwamen om in het conflict.

De Amerikaanse president Harry Truman verhoogde tijdelijk de hoogste belastingtarieven om de Koreaanse oorlog te betalen, net als president Lyndon Johnson tijdens de oorlog in Vietnam.

Aan het begin van de oorlogen in Afghanistan en Irak verlaagde president George W. Bush echter de belastingtarieven voor de rijksten en vocht hij de oorlog op krediet.

Volgens Heidi Peltier, directeur van het “20 Years of War”-project aan de Boston University, zal de cumulatieve rente die de Amerikaanse belastingbetaler verschuldigd is blijven stijgen.

De werkelijke kosten van de rentebetalingen voor schulden die de VS tussen 2001 en 2021 hebben gemaakt, zullen tegen 2030 stijgen tot $ 2,14 biljoen en tegen 2050 verdrievoudigen tot meer dan $ 6,42 biljoen.

Deze rentebetalingen zijn bijna een derde van het huidige bruto binnenlands product van het land van $ 21,4 biljoen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: