Defensie-minister Mathoera op werkbezoek naar Frans-Guyana

Minister Krishna Mathoera van Defensie is woensdag 25 augustus voor een werkbezoek vertrokken naar Frans-Guyana. Zij zal een conferentie bijwonen waar van gedachten zal worden gewisseld over de strategische planning binnen het Guyana Schild (Guiana shield strategic dialogue planning). Dit meldt het ministerie van Defensie.

Op de agenda staat ook een bilaterale ontmoeting tussen Suriname en Frankrijk, waarvan Frans-Guyana een overzees gebied is. De bewindsvrouwe keert vrijdag terug. 

Suriname en Frans-Guyana werken al langer samen op diverse gebieden. Deze samenwerking heeft ertoe geleid dat eerder dit jaar Suriname bezoek kreeg van een Franse militaire delegatie onder leiding van generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana en brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs. Toen werden verschillende afspraken tussen de Frankrijk en Suriname gemaakt op het gebied van defensiesamenwerking.

Naast de Surinaamse delegatie zal ook een delegatie uit buurland Guyana in Cayenne aanwezig zijn. Na de presentaties en het overleg zal de ondertekening plaatsvinden van een gemeenschappelijk veiligheidsmasterplan. Suriname, Guyana en Frans-Guyana staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van veiligheid, personenverkeer, klimaatdreigingen en de strijd tegen drugs en illegale goudwinning.

Volgens minister Mathoera zal deelname aan de conferentie een goed zijn voor de verdere capaciteitsversterking van het Surinaams Nationaal Leger. Deze kennisuitwisseling zal zowel de veiligheid van het land als die van de andere deelnemende landen ten goede komen.

error: Kopiëren mag niet!