Actie Onafhankelijkheidsplein in februari 2020 een duidelijk signaal naar toenmalige regering

Vandaag, dinsdag 24 augustus, weer protestactie

Voor vandaag, dinsdag 24 augustus, hebben de samenwerkende vakbonden in 1:6 een protestactie aangekondigd. Vanaf tien uur ’s morgens is eropgeroepen om te verzamelen op het Kerkplein in het centrum van Paramaribo. Intussen zijn 25 bonden aangesloten bij deze bundeling.

De vakbonden hebben aangegeven dat de gesprekken met de regering niet goed zijn verlopen. Volgens hen heeft de regering alleen voorgesteld, dat zij de verhogingen voor drie maanden zal aanhouden. Inmiddels zijn er sinds het aantreden van de regering Santokhi-Brunswijk tientallen kleine acties gevoerd. Onder andere de bekende activisten Stephano Pakittow Biervliet en Sibrano Pique hebben actie gevoerd. Vooralsnog schijnen de acties weinig te hebben bereikt.

Grote actie in februari 2020

De laatste grote actie op het Onafhankelijkheidsplein was op 17 februari 2020. Toen was het plein praktisch vol. Honderden organisaties namen destijds deel aan de actie. Overigens niet lang na de actie maakte Suriname ook kennis met het inmiddels zeer beruchte Covid-19 virus. Daardoor zijn acties van een dergelijk formaat niet voorstelbaar.

Aan het protest van 17 februari 2020 namen onder andere vakbonden, politieke partijen, bedrijven en scholieren deel. Veel artsen, verpleegsters en gezondheidswerkers waren ook op het Onafhankelijkheidsplein. De organisatie lag in handen van Pakittow Biervliet. Belangrijk voor hem was, dat een duidelijk signaal werd afgegeven aan de regering. Het gezelschap was bijzonder divers. Er werd flink geklaagd over de hoge prijzen in de winkels door de koers die de lucht in was gegaan.

Diverse sprekers riepen toen op om massaal naar de stembus te gaan op 25 mei om de regering weg te stemmen. Het is nu maar de vraag of de actie van vandaag een dergelijke signaal zal geven aan de huidige regering.

error: Kopiëren mag niet!