Veiligheid Galibi zal meer aandacht van Jusitie en Politie krijgen – Dorp krijgt politiepost

Het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) zal structureel meer aandacht besteden aan veiligheid in Galibi en omgeving. Dit kwam naar voren tijdens een werkbezoek van minister Kenneth Amoksi van JusPol afgelopen weekend aan Galibi, zo bericht het ministerie maandag 23 augustus.

De minister werd op Galibi door kapitein Ricardo Pané verwelkomd. Vervolgens vond er een krutu plaats, waar niet alleen het traditioneel gezag van Christiaankondre en Langamangkondre aanwezig was, maar ook het dorpsbestuur en de lokale bewoners.

Na de krutu kreeg minister Amoksi een rondleiding op de St. Antoniusschool. De leerkrachten gaven aan, dat de school aan renovatie toe is. In bepaalde klassen zit het plafond los, de schoolkasten zijn verouderd en de school zit zonder elektriciteit, omdat de zonnepanelen niet werken. Ook de sanitaire voorzieningen zijn niet in orde. De minister heeft beloofd hierover zijn met collega van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur als ook met bisschop Karel Choenie van het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo, onder wie de school valt, te praten. 

De lokale bewoners waren in de gelegenheid aparte gesprekken te voeren met de minister. Enkele moeders gaven aan dat zij zich bezorgd maken over de jongeren in het dorp. Ze willen dat er voorlichting komt over alcohol- en drugsgebruik voor deze groep. Ook willen zij graag een grotere schoolboot, omdat zij bang zijn dat de huidige schoolboot door het soms onstuimig water kan kapseizen.

Kapitein Pané, haalde in zijn toespraak aan dat het veiligheidsaspect in het gebied veel te wensen overlaat. “Illegale buitenlanders, zoals Brazilianen en Haïtianen, opereren vaak in het gebied en niemand die ze aanpakt of weet vanwaar ze komen.” De bewoners zien daarom graag dat er een politiepost komt in het dorp. Er waren hieromtrent al voorgesprekken geweest met het ministerie. Er is inmiddels een plek geïdentificeerd voor het opzetten van de politiepost.

De delegatie van JusPol werd ook geconfronteerd met illegale vissers. De delegatie is zondagochtend tijdens een oriëntatie patrouille op de Marowijnerivier een SK vissersboot tegen gekomen. De boot was niet voorzien van een registratienummer en de kapitein kon ook geen legale bescheiden overleggen. De politie was in verband met het verdere onderzoek toen genoodzaakt de illegale vissersboot in beslag te nemen. 

De bewoners van Galibi zijn constant bezig te werken aan het milieu. In het dorp werd zondag een vuilophaalproject gelanceerd. Dit project vloeit voort uit een samenwerking tussen de VIDS (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname), de UNDP (United Nations Development Programme) en de lokale gemeenschap van Galibi. Minister Kenneth Amoksi zal in de toekomst de vertegenwoordigers van dit project, waaronder de VIDS, uitnodigen voor eventuele samenwerkingsgesprekken.

error: Kopiëren mag niet!