BiZa begint infosessies over verkiezingen voor districtscommissarissen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) is zaterdag 21 augustus 2021 gestart met informatiesessies over de verkiezingen voor de districtscommissarissen (dc’s). De sessies worden gehouden in het Lalla Rookh gebouw. Het doel is om de dc’s in een vroeg stadium te informeren over hun taken en plichten tijdens de verkiezingen.

Tijdens deze eerste infosessie zijn de districten Paramaribo, Wanica, Saramacca, Coronie, Para en Commewijne aan bod gekomen. Vanwege de Covid-maatregelen zijn de dc’s in twee groepen opgesplitst, waarbij de districten Sipaliwini, Marowijne, Nickerie en Brokopondo komende zaterdag aan de beurt zijn.

“Kennis is macht, kennis delen daarin zit kracht”, is de lijfspreuk van BiZa-directeur Mohamad Eskak. Succesvolle verkiezingen zijn het gevolg van goed samenwerken, stipt hij aan. Suriname heeft door de jaren heen bij zowel lokale als internationale verkiezing waarnemingsorganisaties indruk gemaakt als het gaat om het organiseren van goede algemene vrije en geheime verkiezingen.

“Als Derde Wereldland zijn wij in staat eerste wereldland verkiezingen te organiseren. Dit moeten wij met zijn allen waarborgen.”  Bij de infosessie heeft de BiZa-directeur tijdens zijn presentatie de nadruk gelegd op de wettelijke taakstelling van het ministerie en de verkiezings werkstructuur met verschillende actoren, de interne werkgroepen, interdepartementale commissies, de Beleidscommissie, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), het Centraal Hoofdstembureau (CHS) en de hoofdstembureaus en stembureaus.

Minister Bronto Somohardjo van BiZa onderstreepte de noodzaak tot vroege voorbereiding zodat alle actoren weten wat van ze verwacht wordt. Hierdoor is iedereen goed voorbereid op zijn/haar verantwoordelijkheden, taken en plichten.

De aanwezige districtscommissarissen hebben met behulp van hun staf, presentaties verzorgd over de knelpunten bij de afgelopen verkiezingen en de bedreigingen en kansen bij de komende verkiezingen van 2025. In de meeste presentaties zijn de Covid-19 pandemie en beperkte financiële middelen als obstakels aangehaald. Er zijn vanuit de dc’s aanbevelingen gedaan over verbetering van de samenwerking. 

Op 4 en 11 september wordt een tweede infosessie met de districtscommissarissen gehouden. Daarbij zullen worden belicht de werkzaamheden van de districtscommissaris als hoogste autoriteit in het kiesdistrict en het hoofdstembureau als verkiezingsorgaan. Ook zal de verkiezingscyclus met de pre-electorale, electorale en postelectorale fasen en de daaraan gekoppelde activiteiten worden behandeld. 

error: Kopiëren mag niet!