Raksha Bandhan in tijd van Covid-pandemie

Het is zondag 22 augustus, Raksha Bandhan. Het is een terugkerend feest voor broers en zussen. De zus bindt een beschermkoord om de pols van haar broer. Ook dit jaar wordt Raksha Bandhan te midden van de Covid-19-pandemie gevierd.

De broer wordt geacht een geschenk te geven aan zijn zus en haar alle bescherming te bieden. Voor dit jaar heeft de wereld te maken met Covid-19. Het is dus belangrijk dat ook dit gebeuren met inachtneming van de Covid-19 maatregelen plaatsvindt.

Raksha Bandhan wordt niet alleen binnen het gezin gevierd, maar ook neven en nichten brengen bezoeken aan elkaar. Ook kennissen die hun relatie de benaming van broer en zus geven missen deze dag niet. 

Radjesh heeft vier zusters en vertelt aan de krant, dat hij zijn zussen tussen 6 en 7 uur ‘s morgens zal bezoeken om zijn rakhi te laten binden. “Ik kan natuurlijk ook na het werk gaan, maar dan loop ik de hele dag met een kale pols alsof ik geen zusters heb, terwijl ik juist vier oudere zussen heb. Wel blij dat er geen sprake is van Total lockdown in het weekend.” 

Nutan heeft drie broers en neven. Zij zegt: “Het is wederom Raksha Bandhan, maar ook dit jaar heel anders. Zoals in 2020, wederom met inachtneming van de Covid-19 maatregelen. Ik zal de een koordje (een Rakhi) om de pols van me broers binden en zoetigheid aanbieden, maar helaas geen brasa kunnen geven. Raksha Bandhan is overigens niet echt een godsdienstige aangelegenheid, maar een sentimentele en culturele aangelegenheid. Dit feest is bedoeld om de relatie tussen broer en zus te gedenken en te versterken. Na de eenvoudige ceremonie zal ik wel mijn cadeau ontvangen. Die mogen zij gereed zetten. Als het niet anders kan dan maar zo, want gezondheid van ons allen op de eerste plaats. Trouwens de broer belooft de zus te beschermen en de maatregelen samen in acht nemen is dan een mooi voorbeeld.”

 (Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!