Hotdogs kunnen het leven met 36 minuten verkorten volgens onderzoek

Duurzaam eten is tegenwoordig het modewoord. Het is belangrijk om het verband te begrijpen tussen wat we eten en de impact ervan op onze gezondheid en het milieu. Sommige voedingsmiddelen blijken schadelijker voor ons lichaam, terwijl andere juist worden aanbevolen om te consumeren. Een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift ‘Nature Food’, duikt in de ecologisch duurzame voedingsmiddelen die de gezondheid bevorderen. Er werden ongeveer 5.800 voedingsmiddelen geëvalueerd als onderdeel van het onderzoek, gerangschikt op basis van het aantal minuten gezond leven dat verloren gaat of gewonnen wordt door de consumptie van die voedingsmiddelen. Hotdogs zouden bijvoorbeeld een gezonde levensduur met 36 minuten verkorten, terwijl een portie noten deze met 26 minuten zou kunnen verlengen.

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Michigan, heeft tot doel een verband te leggen tussen het voedsel dat we eten en de impact ervan op ons en de wereld om ons heen. Het idee is om een ​​reeks voedingsaanbevelingen op te stellen die de voedings- en milieueffecten aanpakken. Het onderzoek is gebaseerd op de Health Nutritional Index of HENI die 15 voedingsrisicofactoren omvat en deze combineert met het voedingsprofiel van voedingsmiddelen en milieu-indicatoren die bij het maken ervan worden gebruikt.

De bevindingen van de studie gaven aan dat voedingsmiddelen met de meest negatieve gezondheidseffecten verwerkt vlees, rundvlees, garnalen, varkensvlees, lam en kasgroenten zijn. Sommige voedingsmiddelen met een positieve impact die qua voedingswaarde gunstig zijn, zijn onder meer in het veld geteelde groenten en fruit, peulvruchten, noten en zeevruchten met een lage milieu-impact.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: