VS doneert meer dan 140.000 doses Pfizer-vaccins aan Suriname

Meer dan 140.000 doses van het Pfizer-vaccin zijn vrijdag in Suriname gearriveerd om de bevolking van Suriname te helpen zichzelf te beschermen tegen Covid-19, zo bericht de Amerikaanse ambassade zaterdag 21 augustus.

De levering van deze Pfizer-vaccins is het resultaat van zeer weloverwogen werk waarbij honderden mensen betrokken zijn en wat ook de aandacht heeft van president Biden, zijn staf van het Witte Huis, de VS Centra voor Ziektebestrijding (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) de Amerikaanse ambassade in Suriname, CARICOM, het Caribbean Public Health Agency (CARPHA), de Pan American Health Organization (PAHO) en de regering van Suriname op het hoogste niveau. 

President Santokhi verzocht om vaccinhulp uit de VS tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in september 2020, en zijn ministers hebben voortdurend gepleit voor vaccins en andere vormen van hulp van de VS en andere landen sinds het begin van de Covid-19 pandemie in Suriname, aldus de Amerikaanse ambassade.

Bij het verwelkomen van de komst van de vaccins, heeft de Amerikaanse ambassadeur in Suriname Karen Lynn Williams onderstreept, dat de oorlog tegen Covid-19 geen enkel, gedefinieerd front heeft en inzet vereist, samenwerking en vastberadenheid van iedereen als men wil winnen. “De levering van deze Pfizer vaccins – genoeg om minstens 70.000 mensen hier in Suriname te vaccineren – is nog een andere herinnering aan de toewijding van mijn land aan Suriname en zijn volk.”

Deze vaccins brengen de hulp die de VS aan Suriname biedt naar nog grotere hoogten. Minder dan een maand geleden, op 23 juli, droeg de VS een veldhospitaal met 40 bedden over aan Suriname en apparatuur ter waarde van meer dan $ 900.000. Daarnaast heeft de VS aan Suriname meer dan $ 700.000 aan persoonlijke beschermingsmiddelen, handdesinfecterend middelen, verbruiksartikelen en geavanceerde apparatuur, waaronder ventilatoren en defibrillatoren om mensen te beschermen en te behandelen herstellen van het virus sinds het virus begon, geleverd.

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) heeft ook meer dan $ 221.000 aan hulp verleend aan de PAHO en UNICEF om te helpen, ze helpen ook Suriname om de Covid-19 pandemie te bestrijden.

In haar opmerkingen onderstreepte de Amerikaanse ambassadeur ook, dat iedereen stappen kan ondernemen om te helpen samen het virus te verslaan. Dit omvat het inachtnemen van zeer eenvoudige maatregelen zoals het dragen van een mond-/neusmasker, social distancing en regelmatig de handen wassen. Gevaccineerd worden om de te verminderen kans op overdracht en de eigen belasting van de gezondheidszorg, mocht iemand ziek worden, is ook een cruciale stap. 

“Ik en miljoenen mensen in de VS volgen deze maatregelen en krijgen het vaccin toegediend. De regering van Suriname en haar bedrijfsleven hebben standvastig gewerkt om de mensen van dit prachtige land de middelen te geven om zichzelf te verdedigen. De toevoeging van het Pfizer-vaccin, dat bij kinderen vanaf 12 jaar kan worden gebruikt, is een belangrijk nieuw wapen in Suriname’s arsenaal tegen deze pandemie. Zoals elke verdediging is het alleen goed als mensen het gebruiken. lk hoop dat de mensen van Suriname dit, en alle beschikbare mogelijkheden, zullen opnemen om zichzelf te beschermen en hun dierbaren.”

error: Kopiëren mag niet!