Bedrijfsleven raakt moedeloos van verhoogde stroomrekening

Het bedrijfsleven is erg ontstemd over verhoogde stroomrekeningen die door de EBS sedert begin deze week zijn aangeboden. Dagblad Suriname heeft enkele nota’s van bedrijven onder ogen gezien waaruit blijkt dat zij 2 tot 3 maal meer moeten betalen, bij nagenoeg hetzelfde stroomverbruik. Een ondernemer zegt er gewoon moedeloos van te worden. Zijn stroomrekening van de voorgaande maand bedroeg SRD 14,350 en nu heeft hij een EBS-rekening gepresenteerd gekregen van SRD 31,625.  Eerst was het de verhoging van brandstofprijzen en nu dit. 

“Hoe moet ik deze rekening betalen? Ik kan mijn prijzen toch niet steeds blijven verhogen, want de consumenten kunnen het niet betalen. Dan sluit ik liever mijn bedrijf”, aldus een ondernemer. 

Bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF, regent het dezer dagen volgens voorzitter Anil Padarath ook van boze reacties van leden. De KKF-voorzitter zegt boze reacties uit het bedrijfsleven enigszins verwacht te hebben, omdat het eerder had uitgerekend hoe hoog de rekeningen zouden zijn en ook gewaarschuwd had dat die zwaar zouden drukken op bedrijven. Begin deze week heeft de KKF nog een schrijven gericht aan de voorzitter van de Nationale Assemblee, waarin ze erop heeft aangedrongen de verhoogde stroomtarieven per onmiddellijk aan te houden. De bedrijfslevenorganisatie vroeg Assembleevoorzitter Marinus Bee ook om de verhoogde dieselprijs terug te draaien, omdat het absoluut bedrijfsonvriendelijk is. 

Het dieselbrandstof is essentieel voor de instandhouding en voortgang van de nationale productie-, distributie- en transportsector. Met betrekking tot de doorgevoerde energie tarievenaanpassing zegt de KKF, dat ze eerder op meerdere fora kenbaar heeft gemaakt dat de grondslagen hiervan incorrect zijn.

De pijnlijke gevolgen van de verhoogde stroomtarieven zullen volgens de KKF door de verbruikers als de zoveelste aanslag worden ervaren op hun besteedbaar inkomen. De sociaal-economische druk om te overleven en de perspectieven om van daaruit te komen, zal verder verslechteren. Ze dringt daarom bij de Assembleevoorzitter er op aan de aangekondigde verhogingen van de stroomtarieven per onmiddellijk aan te houden, aldus staat in de brief die de KKF eerder deze week aan de parlementsvoorzitter deed toekomen.

SS

error: Kopiëren mag niet!