Zorgen over apartheid en medische discriminatie onder samenleving

Leden van enkele lidbonden aangesloten bij de overkoepelende organisatie van vakcentrales en vakbonden Ravaksur hebben met geestelijke leiders en burgers vrijdag 20 augustus een petitie aangeboden aan waarnemend president Ronnie Brunswijk. In deze petitie wordt gesteld dat er apartheid en discriminatie is op basis van medische persoonskenmerken. 

Aangegeven werd dat vele burgers van Suriname, waaronder veel werknemers, dit aan den lijve ondervinden. Op dreiging van ontslag zouden zij worden gedwongen zich te laten vaccineren tegen het Covid-19 virus. Verwezen werd naar het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, beter bekend als het BUPO-verdrag. Het BUPO-verdrag is geratificeerd op 28 december 1976. Hiermee is Suriname officieel toegetreden tot het BUPO-verdrag en maakt deel uit van de Surinaamse rechtsorde. Er werd specifiek gewezen op artikel 7 van het BUPO-verdrag dat bepaalt dat niemand, zonder zijn in vrijheid gegeven toestemming, mag worden onderworpen aan medische of wetenschappelijke experimenten. 

Naar aanleiding hiervan werd een beroep gedaan op Brunswijk om zaken bespreekbaar te maken met de president. Waarnemend president Brunswijk beloofde de petitie onder de aandacht te brengen van president Chandrikapersad Santokhi. 

De bewindsman gaf aan hun klachten heel serieus te nemen en te behandelen. Echter gaf hij aan niets te hebben gemerkt van de apartheid en discriminatie binnen de Surinaamse gemeenschap, zo meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident.

error: Kopiëren mag niet!