Wereldwijde voedselprijzen stijgen

Volgens gegevens van de Verenigde Naties stegen de wereldwijde voedselprijzen in juli met 31% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, als gevolg van een stijging van de internationale prijzen van plantaardige oliën en suiker.

De voedselprijsindex van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) daalde vanaf juni, maar was nog steeds 30,99 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In de afgelopen 12 maanden zag het goederenmandje van de FOA plantaardige oliën stijgen met 66,7 procent, gevolgd door suiker met 44,2 procent. Granen stegen met 29,5 procent, vlees 19,6 procent en zuivelproducten met 14,4 procent.

Hoewel er wereldwijd geen tekort is aan deze grondstoffen, bevinden veel zich op de verkeerde plaats, omdat ze worden opgeslagen op containerschepen en in havens nadat de pandemie de maritieme industrie ontwrichtte.

De kosten van het verplaatsen van graan tussen grote markten zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van het niveau van vóór de pandemie. Vóór de pandemie kostte het brengen van een standaardcontainer van 26,3 ton van China naar Europa US $ 2.500 tot $ 2.800. Nu kost het maar liefst $ 16.000. De gelijktijdige stijging van de voedsel- en vrachtkosten is een “dubbele klap” voor landen die afhankelijk zijn van voedselimport.

Door conflicten, klimaatverandering en het coronavirus is het aantal mensen met chronische honger het afgelopen jaar met maar liefst 161 miljoen toegenomen. Maar liefst 2,37 miljard mensen – een op de drie op de planeet – hadden in 2020 geen toegang tot voldoende voedsel.

“Vandaag de dag kloppen 41 miljoen mensen letterlijk op de deur van de hongersnood. Het prijskaartje om ze te bereiken is ongeveer $ 6 miljard. We hebben financiering nodig en we hebben het nu nodig’, waarschuwde David Beasley, uitvoerend directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. Dit aantal is gestegen van 27 miljoen in 2019, voegde Beasley eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: