Surinaamse presidentiële delegatie terug uit Guyana

De Surinaamse regeringsdelegatie, die sinds dinsdag op een officieel bezoek in Guyana was, is vrijdagmiddag 20 augustus terug. President Chandrikapersad Santokhi en First Lady Mellisa Santokhi-Seenacherry reisden dinsdag met een vlucht vanaf de Johan Adolf Pengelluchthaven naar Georgetown, vergezeld door de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme (TCT), David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW). Verder reisden ook functionarissen van de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V mee.

Met de regeringsdelegatie reisden, voor het eerst in de geschiedenis van een bilaterale ontmoeting tussen Suriname en Guyana, ook een groep vertegenwoordigers uit het Surinaamse bedrijfsleven mee. 

In Guyana zijn vruchtbare gesprekken gevoerd met de Guyanese counterparts. Het betroffen gesprekken op het vlak van politieke en economische samenwerking, veiligheid en controle op de Corantijnrivier als grensrivier. De staatshoofden bogen zich ook over een mogelijke samenwerking tussen Guyana en Suriname op het gebied van de olie- en voornamelijk gasindustrie. 

Op de eerste dag was er een informeel diner, gevolgd door een staatsdiner op de tweede dag. Ook werd op de laatstgenoemde dag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas aangetreden Caricom secretaris-generaal Carla Barnett. Hierbij werd president Santokhi, vergezeld door minister Ramdin, ontvangen op het Caricom Secretariaat in Georgetown. Tijdens dit onderhoud kwam onder meer de erbarmelijke situatie op Haïti ter sprake. 

Op donderdag 19 augustus werden twee samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van landbouw en volksgezondheid in het Arthur Chung Conference Centre (ACCC).

De delegatie werd vrijdagmiddag onder meer opgewacht door waarnemend president Ronnie Brunswijk, die gedurende de afwezigheid van het staatshoofd heeft waargenomen in deze functie. Vervolgens werd het protocol van overdracht getekend, gevolgd door een persconferentie waarbij de delegatie uitgebreid inging op hetgeen bewerkstelligd is in Guyana, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

error: Kopiëren mag niet!