‘Men kijkt vaak neer op kinderen met een speciale hulpvraag’

De directrice van het NKC Instituut, Nancy Nathoenie, zegt in gesprek met Dagblad Suriname dat er in de gemeenschap nogal een perceptie is, dat kinderen die niet de weg kiezen voor een hogere opleiding bestempeld worden als dom.

“Wat de minister duidelijk hiermee probeerde te maken is dat zogenoemde ‘domme kinderen’ ook de weg van beroepsonderwijs kunnen opgaan. Ze gaf dat ook duidelijk deze week aan tijdens de vragenronde in de Assemblee, waar ze het nog verduidelijkte.

Het woord dom bestaat 

“Sowieso bestaat het woord dom. Dom is in het woordenboek terecht gekomen op basis van menselijk handelen en niet van planten of dieren. Kennen we deze uitspraak nog? Er bestaan domme mensen en ze zijn in de meerderheid (J.With). Men moet goed luisteren naar het geheel van de minister van Onderwijs. Ze heeft niemand dom genoemd. Ze zei de zogenoemde domme kinderen, woorden van gelijke strekking.”

Belangrijk is dat allen de eindstreep behalen

Nathoenie stelt, dat wanneer 8 atleten 100 meter rennen in een wedstrijd, er altijd een atleet zal zijn die als eerste over de eindstreep gaat. De overige 7 behalen ook de eindstreep, maar iets later dan de eerste. Maar, belangrijk is dat ze allen de eindstreep gehaald hebben. “Bij ons doen we het een beetje langzamer, zodat de kinderen het begrijpen. Maar, de kinderen komen langzaam maar zeker wel waar ze willen.”  

Adaptief onderwijs

Nathoenie zegt ook, dat men vaak een negatieve kijk heeft op kinderen met een speciale hulpvraag, men kijkt vaak neer op ze. “Wij van het NKC zijn de eerste die aan de samenleving kunnen vertellen hoe een kind is, hoe een kind leert en hoe een kind behoort te leren.” Nathoenie geeft aan. dat het NKC een erkende adaptieve school in Suriname is die geregistreerd staat bij het ministerie van Onderwijs.

Het NKC heeft kinderen van het speciaal onderwijs alsook kinderen van het regulier onderwijs, dat vormt het adaptief onderwijs. “Adaptief onderwijs is inclusief onderwijs waar we inspelen op de leer- en ontwikkelingsbehoeften van elk kind. We hebben kinderen die normaal leren, we hebben kinderen met de ziekte van down, autisme enzovoort. En het lukt het NKC wel om al deze kinderen goed onderwijs te bieden, vanuit het curriculum van het ministerie van Onderwijs.”

“Wat wij allen als mens horen te begrijpen is het volgende: Als een kind niet kan leren door de manier waarop wij lesgeven. Misschien zouden we dan les moeten geven op een manier waardoor het kind leert”, aldus Nathoenie.

SK

error: Kopiëren mag niet!