Drie op de vier zeggen dat de aarde het “omslagpunt” nadert

Op de vraag of het klimaat op aarde in de buurt komt van abrupte en onomkeerbare “omslagpunten” als gevolg van menselijke activiteit, waren drie op de vier mensen het daar sterk mee eens, in een wereldwijd onderzoek van ’s werelds rijkste landen.

Uit de Ipsos Mori-enquête voor de Global Commons Alliance (GCA), uitgevoerd vóór de publicatie van een bomvol VN-klimaatwetenschappelijk rapport, bleek dat meer dan de helft (58 procent) van de respondenten in de G20-landen zeer bezorgd of extreem bezorgd was over de toestand van de planeet.

Van de G20-landen geloofde 73% van de mensen dat menselijke activiteit de aarde dicht bij omslagpunten had gebracht. Het bewustzijn van deze risico’s was beduidend hoger in de minder welvarende landen dan in de rijkste landen.

De hoofdauteur van het rapport, Owen Gaffney van de GCA, zei dat de resultaten een sterke wereldwijde steun toonden voor dringende, beslissende actie tegen de klimaat- en natuurcrises.

Deze momentopname van de wereldwijde publieke opinie werd genomen vóór de zomer op het noordelijk halfrond met recordbrekende hittegolven, overstromingen en branden, en in de aanloop naar de Cop26-klimaattop in Glasgow in november.

Gegevens zijn verzameld via een Ipsos i-Omnibus Online Panel-enquête, uitgevoerd tussen 27 april en 14 mei 2021. Binnen elk land zijn de gegevens gewogen om in grote lijnen representatief te zijn voor het profiel van de bevolking van 16-75 jaar.

Bij het combineren van reacties uit de hele G20 hebben we niet gewogen op bevolkingsomvang vanwege de grote verschillen in bevolking tussen de G20-landen.

De steekproef voor de enquête was 19.735 volwassenen van 16-75 jaar in de G20: ongeveer 1.000 interviews in elk land.

error: Kopiëren mag niet!