De uitdaging van de legitimiteit van de Taliban

Na het verkrijgen van de controle over Kabul, zal het verlangen van de Taliban naar internationale legitimiteit worden gevormd door hun bereidheid en vermogen om transnationale militanten ervan te weerhouden Afghanistan als uitvalsbasis te gebruiken. Terwijl de Taliban de laatste onderhandelingen beginnen met vertegenwoordigers van de Afghaanse regering, heeft de groep al contact gezocht met landen in de regio, met name China en Rusland. Zowel Peking als Moskou hebben al zeer specifieke voorwaarden voor erkenning gesteld – de Taliban moeten blijk geven van hun bereidheid en vermogen om transnationale aanvallen vanaf hun grondgebied te beperken. In het geval van Chinese Oeigoeren kan dit een relatief eenvoudige taak zijn, zowel politiek als militair. Maar die taak wordt een grotere uitdaging als we kijken naar groepen als Al Qaeda op het Indiase subcontinent (AQIS), die zich gesterkt zullen voelen om hun zinnen te zetten op andere regionale doelen te midden van de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan.

Taliban-functionarissen hebben beloofd dat ze niet zullen toestaan ​​dat Afghaanse grond wordt gebruikt voor operaties tegen andere landen, zolang die landen niet betrokken zijn bij militaire acties tegen de Taliban.

Moskou en Peking hebben gezegd dat ze bereid zijn om met de Taliban in zee te gaan, maar beiden hebben ook opgemerkt dat ze de formele diplomatieke erkenning zullen onthouden totdat de Taliban laten zien dat ze in staat zijn om buitenlandse strijdlust in Afghanistan in te perken.

De bereidheid van de Taliban om strijdlust in te dammen
De bereidheid van de Taliban om militanten in bedwang te houden zal afhangen van het evenwicht tussen twee tegengestelde drijfveren: de noodzaak om internationale legitimiteit te verwerven en de noodzaak om de loyaliteit van gelijkgestemde transnationale groepen te behouden. De Taliban boden in het verleden onderdak aan transnationale militanten (met name al-Qaeda), ondanks westerse veroordelingen en luchtaanvallen. Die steun heeft bijgedragen aan de omverwerping van de Taliban door de VS na de aanslagen van 11 september 2001. Momenteel opereren verschillende buitenlandse strijders en groepen naast de Taliban, van al-Qaeda en AQIS tot Tehrik-e-Taliban Pakistan (TTP) en het Haqqani-netwerk . Terwijl de meesten hebben gevochten tegen Amerikaanse en westerse troepen in Afghanistan, of tegen de Afghaanse regering en het leger, hebben AQIS en TTP activiteiten gericht tegen Pakistan. En ondanks de concurrentie met de Islamitische Staat-Provincie Khorasan (ISKP), hebben de Taliban ook relatief nauwe samenwerking behouden met meer gelijkgestemde buitenlandse militanten.

De Taliban zijn weliswaar gericht op Afghanistan, maar ze hebben duidelijke sympathie voor veel van deze andere militante bewegingen. Een overeenkomst om hen in te perken of te controleren zou, althans op het eerste gezicht, in tegenspraak lijken met de ideologie van de Taliban en haar bestaande relaties. De Taliban zijn misschien bereid om specifieke kleinere groepen aan banden te leggen, zoals de etnische Oeigoerse militanten die China bezighouden. Het beheer van deze andere groepen zal echter een sterkere politieke wil vergen en duidelijker voordelen van inperking in plaats van afscherming. Moskou en Peking kunnen, althans in beperkte mate, de stimulans zijn.

De Taliban zullen internationale legitimiteit zoeken om toegang te krijgen tot handel, evenals selectieve infrastructuur en ontwikkelingshulp. Een dergelijke legitimiteit, die de Taliban in de jaren negentig werd ontzegd, zou ook de potentiële externe steun voor anti-Taliban-bewegingen in Afghanistan verminderen. Vooral Rusland is een punt van zorg, gezien de aanhoudende betrekkingen in Centraal-Azië en de geschiedenis van etnische conflicten in Afghanistan. Erkenning door China of Rusland zou ook helpen om een ​​door de Taliban geregeerd Afghanistan te beschermen tegen acties van de VN-Veiligheidsraad. Als deze voordelen opwegen tegen de waargenomen voordelen van het toestaan ​​van aanvalsplanning en training vanuit Afghanistan, zijn de Taliban misschien wel bereid om selectief de operaties van hun huidige partners in te perken, in ieder geval in de komende twee jaar.

Het vermogen van de Taliban om strijdlust in te dammen
De Taliban hebben duidelijk belang bij het verkrijgen van internationale of op zijn minst regionale legitimiteit voor de overname van Afghanistan. Maar met inherente beperkingen zal het voor de groep moeilijk zijn om militante activiteiten zowel binnen als buiten haar grenzen te controleren, ongeacht de bedoeling ervan. De politieke cohesie binnen de Taliban zal de eerste en belangrijkste test zijn. Talibanstrijders zijn afkomstig uit tal van individuen en groepen, sommigen met concurrerende ideeën over wat de Taliban precies zou moeten zijn, waar ze zich op zouden moeten richten en of ze een meer internationalistische rol zouden moeten spelen. Of de Taliban-leiders in staat zijn om gecentraliseerde loyaliteit te behouden en ervoor te zorgen dat ze zich inzetten voor centrale doelen, in plaats van lokale of persoonlijke belangen, tijdens een overgang van een opstand naar een status-quo macht, zal de eerste indicatie zijn van het vermogen van de Taliban om transnationale militanten te controleren, zoals lokale leiders die nauwe banden hebben met transnationale militanten kunnen meer sympathie hebben voor hun strijdende partners dan voor een bestuursorgaan in Kabul. De tweede test zal dan zijn of de Taliban de controle over heel Afghanistan kunnen uitoefenen, om niet het risico te lopen negatieve ruimte te creëren die andere groepen buiten de controle van de Taliban zouden kunnen innemen. En de derde en laatste test zal zijn of de Taliban de controle kunnen afdwingen over groepen die op hun grondgebied hebben gevochten, maar nu verschuivende prioriteiten hebben.

De strijd tegen een gemeenschappelijke buitenlandse vijand in Afghanistan heeft de banden tussen de Taliban en hun transnationale militante partners versterkt, maar nu die vijand weg is, komen de kernbelangen van die individuele groepen weer op de voorgrond. De Taliban delen een aantal gemeenschappelijke doelen en intenties met deze groepen, maar ze stemmen niet over de hele linie overeen. AQIS en TPP hebben duidelijk een buitenlandse focus en zullen de overwinning van de Taliban zien als een signaal om hun aanvallen in Pakistan en Bangladesh te versnellen. Dit dreigt de betrekkingen met niet alleen Pakistan te ondermijnen, maar ook met China, dat de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) als een cruciale economische schakel beschouwt. De Taliban kunnen sommige groepen mogelijk heroriënteren op de consolidatiefase die nog steeds nodig is om Afghanistan te controleren, zoals het geval is met Jamaat Ansarullah, de zogenaamde Tadzjiekse Taliban. Maar dit kan van korte duur zijn, aangezien ze zich concentreren op hun bredere doelen in Tadzjikistan.

De Taliban zijn misschien bereid geweld te gebruiken of lastige leiders of groepen uit Afghanistan te verdrijven, maar hun militaire capaciteit om dat te doen blijft in twijfel. De Taliban keerden hun strijdkrachten tegen ISKP, aangezien er duidelijke ideologische verschillen en concurrentie om de macht waren. Het is mogelijk dat soortgelijke patronen ontstaan ​​bij de TTP of Jamaat Ansarullah, die geografisch en vaak etnisch beperkte doelen hebben. Kleinere groepen zoals de overblijfselen van de Oost-Turkistan Islamitische Beweging (ETIM) kunnen ook relatief gemakkelijke doelwitten zijn, ervan uitgaande dat de Taliban ze kunnen lokaliseren. Maar het is moeilijk om te zien dat de Taliban, waarschijnlijk geconfronteerd met aanhoudende opstand en verzet, de politieke of militaire wil en capaciteit hebben om hun blik op Al Qaida te verleggen. Een splitsing met het Haqqani-netwerk zou ook leiden tot een burgeroorlog tussen Taliban-strijders.
Stratfor

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: