Wie is wie in de Taliban

Mede opgericht door Mullah Mohammed Omar en Mullah Abdul Ghani Baradar in 1994, kwamen de Taliban tevoorschijn uit de chaos van de burgeroorlog. Na de Sovjet-invasie van Afghanistan in 1979 had een tien jaar durende guerrillaoorlog ‘mujahideen’-rebellen aangetrokken uit de hele islamitische wereld, waaronder de Saoedische jihadist Osama bin Laden.

Gesteund door de Pakistaanse inlichtingendienst Inter-Services Intelligence (ISI) grepen de Taliban in 1996 de macht. Mullah Omar legde een meedogenloze vorm van sharia (islamitische wet) op met openbare executies, amputatie van degenen die schuldig werden bevonden aan diefstal en de brutale onderdrukking van vrouwen .

Mullah Omar verleent in 1998 een toevluchtsoord aan Bin Laden en zijn volgelingen. In datzelfde jaar kwamen 224 mensen om bij de aanslagen van Al Qaeda op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Al Qaeda viel in 2000 de Amerikaanse torpedojager USS Cole aan, waarbij 17 Amerikaanse matrozen om het leven kwamen. Toch waren de aanslagen van 9/11, waarbij 2.977 mensen in de Verenigde Staten omkwamen, nodig om de door de VS geleide invasie van Afghanistan op gang te brengen.

De Taliban hebben de oorlog in Afghanistan beëindigd nadat hun strijders de hoofdstad Kabul binnenvielen en president Ashraf Ghani het land ontvluchtte.

De Afghaanse ambassade in India tweette harde kritiek op de president van het land, Ashraf Ghani, die zondag zijn paleis in Kabul ontvluchtte en de stad kwetsbaar achterliet voor een overname door de Taliban.

“Hij heeft alles verpest en verpest. We verontschuldigen ons bij iedereen voor het dienen van de voortvluchtige. Moge Allah de verrader straffen! Zijn nalatenschap zal een smet op onze geschiedenis zijn”, vervolgde de tweet.

Ondertussen probeerden veel landen hun diplomaten, burgers en enkele lokale Afghaanse stafleden te evacueren.

Het Amerikaanse leger heeft maandag de perimeter van de luchthaven van Kabul beveiligd terwijl de diplomaten werden geëvacueerd uit het door oorlog verscheurde Afghanistan te midden van de Taliban-overname, meldde persbureau AFP, daarbij verwijzend naar het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De snelle machtsovername door de taliban heeft in de hoofdstad Kabul tot paniek geleid. Een mensenmassa is op de luchthaven en mensen proberen aan boord van een vliegtuig te komen.

De taliban wees een oproep om een overgangsregering te vormen af. Ze wilden een “vreedzame overgave”. De militante groep zei van plan te zijn binnenkort een nieuw “Islamitisch Emiraat van Afghanistan” uit te roepen. Dezelfde naam die de groep aan Afghanistan gaf tijdens hun bewind van 1996 tot 2001.

De snelheid waarmee de Afghaanse regering ineenstortte, schokte de NAVO-bondgenoten.
Het leidde tot veroordelingen van beide kanten van de politieke scheidingslijn in de Verenigde Staten (VS) over de manier waarop de regering van president Joe Biden leek te zijn overrompeld door de gemakkelijke opmars van de taliban.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump riep zijn opvolger Joe Biden op om af te treden nadat de Afghaanse regering was gevallen en de Taliban de controle over de Afghaanse hoofdstad Kabul hadden stopgezet.

Trump zei zondag in een verklaring dat het tijd was voor de zittende Amerikaanse president, Joe Biden, om af te treden, “voor wat hij heeft laten gebeuren in Afghanistan, samen met de enorme toename van COVID-19, de grensramp, de vernietiging van energie onafhankelijkheid, en onze kreupele economie.”
De ex-president van de VS zei verder dat het “geen big deal zou moeten zijn”, aangezien, volgens Trumps versie van de gebeurtenissen, Biden “in de eerste plaats niet legitiem werd gekozen!”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: