Vroeg waarschuwingssysteem belangrijk voor Caribbean

Het land Haïti heeft veel overeenkomsten met het land Suriname. Heel vaak zitten wij dicht op elkaar wanneer het gaat om allerlei sociale en economische rangschikkingen. Ook wat betreft armoede is dat het geval. Suriname heeft nu steeds vaker te maken met overstromingen en volgens de minister van OW zal dit zich in de toekomst blijven herhalen. We hebben gezien dat het effect van overstromingen is armoede, omdat burgers dan bijvoorbeeld stoppen om gevarieerd voedsel te eten. Men kan dan geen groenten meer kopen. Zowel Suriname als Caricom zijn lid van de Caricom waar er een systeem is om natuurlijke rampen in een vroege fase te herkennen. In Suriname hebben de autoriteiten niet gewaarschuwd dat het water hoger zal oprijzen uit de rivieren en dat het zal blijven hangen. We zien heel regelmatig dat er veel aardbevingen plaatsvinden in ons zusterland Haïti. In het kader van de Gold Cup waaraan dit land deelnam, was juist weer herhaald dat het land herstellende was van de gevolgen van de laatste aardbeving die zich op het eiland had voltrokken. Veel huizen waren vernietigd en veel levens waren er te betreuren geweest.  Toen was de aardbeving niet gemeld, nu is de aardbeving weer niet gemeld. Of er is geen melding ervan gemaakt dat mensen geëvacueerd moeten worden. Maar wij dachten dat rampen als aardbevingen te voorspellen zijn. Binnen de Caricom is er een orgaan dat zich bezig moet houden met rampen en voorspellingen zodat er zo min mogelijk menselijk leed en schade ontstaat. Zo te zien dan functioneert het systeem niet. We hebben het over de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA). De CDEMA is een regionaal intergouvernementeel agentschap voor rampenbeheersing in de Caribische Gemeenschap (CARICOM). Het Agentschap werd in 1991 opgericht als CDERA (Caribbean Disaster Emergency Response Agency) met de primaire verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de noodhulp en hulpverlening aan deelnemende staten die dergelijke hulp nodig hebben. Het ging in 2009 over op CDEMA met als focus Comprehensive Disaster Management (CDM). (CDM) is een geïntegreerde en proactieve benadering van rampenbeheer en heeft tot doel het risico en verlies in verband met natuurlijke en technologische gevaren en de effecten van klimaatverandering te verminderen om de regionale duurzame ontwikkeling te verbeteren. Alle CARICOM- en niet-CARICOM-lidstaten van het Caribisch gebied komen in aanmerking voor CDEMA-lidmaatschap. CDEMA bestaat momenteel uit 19 deelnemende staten (PS): Anguilla, Antigua en Barbuda, Kaaimaneilanden, Gemenebest van de Bahama’s, Barbados, Belize, Gemenebest van Dominica, Grenada, Republiek Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts & Nevis, Saint Lucia, St. Vincent & de Grenadines, Suriname, Republiek Trinidad & Tobago, Turks- en Caicoseilanden en de Maagdeneilanden.

Sinds 2009 is het mandaat van CDEMA uitgebreid om het regionale orgaan voor rampenbeheersing strategischer te positioneren. Dit om zijn rol als facilitator, aanjager, coördinator en motiverende kracht voor de promotie en ontwikkeling van alomvattend rampenbeheer (CDM) in alle deelnemende staten volledig uit te voeren.

Een taak van CDEMA is het mobiliseren en coördineren van rampenbestrijding. Een andere taak is het verminderen of elimineren, voor zover praktisch mogelijk, van de onmiddellijke gevolgen van rampen in de verschillende lidlanden. De CDEMA moet onmiddellijke en gecoördineerde respons bieden door middel van noodhulpverlening aan een getroffen land, zoals nu Haïti. CDEMA geeft ook betrouwbare en uitgebreide informatie over rampen die een deelnemende staat treffen. Dit instituut moet de lidlanden helpen om beleid te maken ter beperking van het verlies door rampen en mitigatie op nationaal en regionaal niveau. Dit Caricom-orgaan heeft ook als taak om een cultuur van beperking van rampenverlies te vergemakkelijken. Ook is een taak het bevorderen van adequate responscapaciteiten bij rampen tussen de lidlanden, dus dat de lidlanden elkaar helpen. Dit orgaan van de Caricom moet nog een adequaat ‘early warning system’ in de regio gaan implementeren. Er zijn enkele kleine eilanden die al met hulp van de UNDP bezig zijn om een systeem van vroege waarschuwingen in te stellen, maar de meeste landen hebben dat niet inclusief Suriname en Haïti. Een vroeg waarschuwingssysteem is heel erg belangrijk voor de regio en moet heel hoog op de agenda van de Caricom staatshoofden staan. Onze president neemt straks de scepter als Caricom-voorzitter over en deze dankbare taak kan hij volbrengen. Een dag na de aardbeving in het zuidwesten van het Caraïbische land Haïti is het dodental fors opgelopen. Er zijn nu al zeker 724 mensen om het leven gekomen, meer dan 2.800 mensen raakten gewond. Dat meldt de civiele bescherming. De aardbeving had een kracht van 7.2, het epicentrum lag op 150 kilometer van de hoofdstad Port-au-Prince. De premier heeft de noodtoestand uitgeroepen. De Caricom en de landen in de regio moeten ready staan om het land bij te staan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: