Biden’s verklaring ‘handen wassen’ van Afghanistan ‘is een van de meest beschamende in de geschiedenis van de VS’
Linkse en rechtse media verenigen zich in veroordeling van Amerika’s ‘chaotische terugtocht’ en ‘verraad’ van het Afghaanse volk

Mediakanalen over de politieke scheidslijn in de VS en Groot-Brittannië hebben zich verenigd in hun veroordeling over Joe Bidens aanpak van de crisis in Afghanistan te midden van wat wordt gezien als de grootste ramp in het buitenlands beleid in 65 jaar.

Zelfs linkse media zoals CNN en The New York Times, die traditioneel een Democratische president zouden steunen, hebben de heer Biden uitgehaald voor zijn rol bij het toestaan ​​van opstandelingen om Kabul in te nemen nadat ze de Afghaanse troepen in slechts een week hadden verdreven.

De Wall Street Journal veroordeelde de verklaring van Joe Biden ‘zijn handen wassen’ van de situatie en zei dat deze ‘de geschiedenis moet ingaan als een van de meest beschamende in de geschiedenis door een opperbevelhebber op zo’n moment van Amerikaanse terugtrekking’.

Naarmate de crisis verergerde, zei een columnist van CNN dat het ‘debacle van de Amerikaanse nederlaag en de chaotische terugtocht in Afghanistan’ een ‘politieke ramp’ was voor de Amerikaanse president en bekritiseerde hij zijn ‘falen om een ​​dringende en ordelijke exit te orkestreren’.

En een opinieschrijver in The Atlantic zei dat er genoeg schuld was voor de crisis in Afghanistan om ‘een bibliotheek met boeken te vullen’, en veroordeelde hij het ‘verraad’ van het Afghaanse volk toen hij de ‘last van schaamte’ op de heer Biden legde.

Ondertussen zei een hoofdartikel van de New York Post dat de beweringen van de heer Biden dat hij de terugtrekkingsplannen van zijn voorganger Donald Trump ‘erfde’ een ‘leugen’ waren en dat de situatie ‘een even vernederend einde is als de ruzie op het dak in Saigon in 1975’.

Een opiniestuk in The New York Times beweerde dat Biden ‘de geschiedenis in zou gaan, eerlijk of onterecht, als de president die de leiding had over een lang brouwende, vernederende slotakte in het Amerikaanse experiment in Afghanistan’.

Een column in de Washington Post zei dat de situatie ‘is op Biden, en het zal een onuitwisbare vlek op zijn presidentschap achterlaten’, terwijl een stuk in USA Today zei: ‘deze catastrofe komt op zijn wacht, en hij zal zijn brokken moeten nemen’.

Fox News plaatste een commentaar van de Republikeinse senator Joni Ernst waarin hij de ‘klap in het gezicht van de duizenden mannen en vrouwen die in deze oorlog hebben gediend’ en een ‘totale verlating van een land en zijn volk’ door de heer Biden veroordeelde.

Columnisten van de Britse pers spraken vandaag ook uit naar de heer Biden, waarbij het hoofdartikel van The Sun zei dat hij ‘herhaalde waarschuwingen negeerde en vervolgens cruciale luchtsteun introk voor het Afghaanse leger dat het miljarden heeft besteed aan bewapening gedurende 20 jaar’.

Tom Tugendhat, voorzitter van de Commons Foreign Affairs Committee, schreef in The Times dat het de ‘grootste ramp in het buitenlands beleid sinds Suez’ in 1957 was, terwijl een columnist van de i het ‘verraad van het Afghaanse volk’ veroordeelde.

De Financial Times zei dat de ‘afschaffing van Afghanistan twijfel doet rijzen over de mate van betrokkenheid van de VS bij vermeende bondgenoten’, terwijl Mark Almond in de Daily Mail schreef dat het islamistische fundamentalisme nu ‘terug op gang is’.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: