Taliban komen Kabul binnen – VS evacueren per helikopter

Taliban-strijders zijn de buitenwijken van de Afghaanse hoofdstad Kabul binnengedrongen en hebben hun greep op het land verder aangescherpt toen in paniek geraakte arbeiders regeringskantoren ontvluchtten en de Verenigde Staten diplomaten per helikopter uit de ambassade evacueerden.

In scènes die doen denken aan de vernederende terugtrekking van de Verenigde Staten uit Saigon aan het einde van het Vietnam-conflict in 1975, evacueerden Boeing CH-47 Chinook-helikopters het ambassadepersoneel nadat militanten de nabijgelegen stad Jalalabad op zondag (15 augustus) hadden ingenomen.

De val van Jalalabad kwam slechts enkele uren nadat de opstandelingen het noordelijke anti-Taliban bastion van Mazar-i-Sharif hadden ingenomen – wat een verbluffende nederlaag van regeringstroepen in slechts tien dagen bevorderde.

Drie Afghaanse functionarissen vertelden The Associated Press dat de Taliban zich in de districten Kalakan, Qarabagh en Paghman van Kabul bevonden.

De opstandelingen beheersen nu een van de belangrijkste snelwegen naar het door land ingesloten Afghanistan. De Pakistaanse autoriteiten hebben zondag ook de nabijgelegen grenspost Torkham gesloten, waardoor de luchthaven van Kabul de enige uitweg uit Afghanistan is die nog steeds in handen van de regering is.

Mitch McConnell, de minderheidsleider van de Amerikaanse senaat, heeft gewaarschuwd dat de terugtrekking van Amerika uit Afghanistan het risico inhoudt dat de natie “op weg is naar een massale, voorspelbare en te voorkomen ramp”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: