De nieuwe Lamborghini Countach van 2,6 miljoen dollar is een hybride

Lamborghini heeft een gloednieuwe supercar van 2,6 miljoen dollar onthuld met een zeer bekende naam: de Countach.

De originele Lamborghini Countach, onthuld als concept car op de Autosalon van Genève in 1971, maakte de Italiaanse autofabrikant wereldberoemd. De nieuwe Countach, onthuld tijdens een evenement tijdens Monterey Car Week in Californië op vrijdag, viert de 50e verjaardag van dat debuut.
In veel opzichten is de nieuwe Countach een directe afstammeling van het origineel. Hij heeft een V12-motor, direct achter de twee stoelen. En, zoals elke Lamborghini-sportwagen sinds de Countach, heeft hij de vorm van een onopvallende wig.

Er is echter één heel groot verschil. Deze nieuwe Countach is een hybride. Het is geen plug-inhybride, maar terwijl de auto rijdt, slaat het vermogen op in een supercondensator die de wielen wat extra vermogen kan leveren tijdens harde acceleratie. Bij lage snelheden levert het ook vermogen tussen het schakelen om het oncomfortabele deining en stoten dat kan komen van Lamborghini’s agressieve raceauto-achtige transmissie te verzachten.
Supercondensatoren zijn duurder dan batterijen en ze zijn niet zo goed als batterijen in het langdurig opslaan van energie. Maar ze kunnen per kubieke centimeter meer energie opslaan dan batterijen en ze kunnen energie sneller opnemen en afgeven.

In totaal kan de nieuwe vierwielaangedreven Countach tot 802 pk produceren, waarvan 769 uit de benzinemotor en nog eens 33 pk uit de elektromotor die aan de zijkant van de versnellingsbak is bevestigd. Het hybride supercondensatorsysteem is vergelijkbaar met dat in de Lamborghini Sián, een ander model in beperkte oplage dat Lamborghini in 2019 op de Frankfurt Motor Show onthulde. In de Countach is het echter enigszins opnieuw geprogrammeerd om de auto een duidelijk rijkarakter te geven, zei Maurizio Reggiani, Chief Technical Officer van Lamborghini. Bij de Countach lag bijvoorbeeld meer nadruk op een soepele vermogensafgifte.

Er worden slechts 112 van de auto’s gemaakt. Het nummer is een verwijzing naar Lamborghini’s interne projectnaam voor de originele Countach, LP-112. De eerste auto’s worden in het eerste kwartaal van 2022 aan klanten geleverd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: