Surinaamse kunstenaar Sri Irodikromo en de kunstwereld

De Surinaamse kunstenaar Sri Irodikromo is geen onbekende in onze  samenleving. Readytex Art Gallery vertelt in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname over de kunstenaar. 

Sri Irodikromo is dochter van de beroemde Surinaamse kunstenaar wijlen Soeki Irodikromo. Recent heeft zij in een interview gehad over het opknappen, renovatie van ‘Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur’. Momenteel werkt zij naar een solo expositie toe die staat gepland voor de maand oktober van dit jaar.

Irodikromo kreeg kunst met de paplepel mee aangezien ze is opgegroeid met schilderen, keramiek en traditionele Javaanse cultuur. In 1989 begon zij haar opleiding aan de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. In 1994 vervolgde zij haar opleiding in Den Haag aan de Vrije Academie en specialiseerde zich in grafische technieken. Sri kwam in 2005 terug naar Suriname. Irodikromo heeft nationaal als internationaal deelgenomen aan verschillende kunstprojecten, geeft workshops in verschillende kunsttechnieken en maakt ingewikkeld gedetailleerde en kleurrijke kunstwerken.

Ze is bedreven in schilderen, keramiek, batik en verschillende andere kunsttechnieken en is sterk geïnspireerd door de patronen, de symbolen en de mensen uit de verschillende culturen die in Suriname vertegenwoordigd zijn. Ook vrouwen in traditionele kleding is een terugkerend thema. In 2006 won ze de eerste prijs op de kunsttentoonstelling in ons land. Sri haar eerste solo expositie in 2008 is een groot succes geweest.

Sri doceert ook Batik aan de ‘Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur’, Paramaribo. In 2018 is ze gaan reizen met haar vader broers en zussen, richting Indonesië en haalde nieuwe inspiratie uit de culturele en artistieke rijkdom die ze heeft mogen aantreffen in het land van haar voorouders. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: