Surinaamse gamelan muziekmaker Henny Kaseran

Een gamelan is een orkest bestaande uit diverse bronzen en metalen slaginstrumenten, zoals gongs en xylofoons. De ervaren muziekmaker Henny Kaseran werd in 2019 onderscheiden als cultuurkenner. Hij behoort tot de gamelangroep genaamd Bangun Wiromo.

De gamelanset van Bangun Wiromo bestaat uit: De kendang (trom), Bonang Barong,  Bonang Penerus, Tutuk Kenong, Demung Slentem, Tètè, Peking en De gongset bestaande uit: de gong, kempul, suwuhan en barang.

Met de huidige situatie, de Covid-19 pandemie, zijn de gamelanoptredens voorlopig on hold. De oefeningen met het team gaan wel door zodra er een versoepeling is met de lockdown. Hij heeft als 25 jarige leren spelen op de gamelan. Dit gebeurde samen met de senioren. Op zijn 30e jaar heeft hij muziek mogen spelen tijdens viering van Herdenking 100 jaar Javaanse immigratie.

Vanaf zijn 9e jaar was Henny een symbolische danser van een culturele toneelgroep, in het Javaans de “Ludruk” (javaanse volkstoneel).

“De senioren die mij de dans hadden begeleid op de gamelan vroegen mij of ik de gamelanmuziek niet wilde beoefenen. En zo hadden de senioren, een jongerengroep opgericht met als voorzitter mijn persoon. Kennis heb ik opgedaan in Blauwgrond, waar het centrum is van onze gamelangroep “Bangun Wiromo”. De huidige voorzitter is Machmood Tirtawi, hij is een zoon van onze guru (wijlen) de heer Losso Tirtawi. Deze groep bestaat al meer dan 60 jaren dat wil zeggen, de senioren zijn inmiddels al overleden. Nu heb ik het overgenomen om trainingen te verzorgen aan de jongeren”, aldus Kaseran in gesprek met Dagblad Suriname.

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: