Mexicaanse president vraagt ​​inheemsen om vergiffenis voor Spaanse verovering

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft vrijdag de inheemse bevolking van Mexico om vergeving gevraagd voor het misbruik dat hen is aangedaan tijdens de bloedige Spaanse verovering van het Azteekse rijk in 1521.

Lopez Obrador sprak voor een grote replica-tempel gebouwd ter herdenking van 500 jaar sinds de val van de oude Azteekse hoofdstad Tenochtitlan aan Hernan Cortes, de leider van de binnenvallende Spaanse troepenmacht en de legers van zijn inheemse bondgenoten.

Cortes en zijn bondgenoten versloegen de Azteekse leiders en het Mexica-volk dat in Tenochtitlan woonde, dat later Mexico-Stad werd. Vervolgens plunderden en verwoestten ze de stad en luidden drie eeuwen Spaanse overheersing in.

Lopez Obrador heeft gezegd dat de Spaanse monarchie en de rooms-katholieke kerk zich formeel moeten verontschuldigen voor de wreedheden die tijdens de verovering zijn begaan.

De linkse president herhaalde vrijdag eerdere kritiek dat kolonialisten op hun gemak de geschiedenis vertelden.

“De verovering en kolonisatie zijn tekenen van achterlijkheid, niet van beschaving, minder van gerechtigheid”, zei hij.

Lopez Obrador heeft herhaaldelijk de misbruiken in het koloniale tijdperk de schuld gegeven bij het uiteenzetten van de oorsprong van ongelijkheid en corruptie in Mexico. Uit enquêtes blijkt dat veel Mexicanen zichzelf beschouwen als van mestizo-erfgoed, een mengeling van Europese en inheemse wortels.

Toen het jubileum naderde, voerde Lopez Obrador meer kritiek uit op Spanje en andere Europese landen, waaronder Oostenrijk, wiens voormalige heersende familie, de Habsburgers, in de jaren 1860 ook aan het hoofd stond van een door Frankrijk opgelegd Mexicaans rijk.

De hoofdtooi zou zijn gedragen door de Azteekse keizer Moctezuma voordat hij door Cortes werd omvergeworpen.

Ondanks een bezoek van Beatriz Gutierrez, de vrouw van Lopez Obrador, aan de Oostenrijkse hoofdstad, werd het Mexicaanse verzoek afgewezen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: