Psychische invloeden van COVID-19 op jongeren

Opzoek gaan naar sociale contacten en interactie met anderen, zijn menselijke behoeften die zich kenmerken in vriendschap, gezelligheid, aandacht en liefde om er enkele op te noemen. Door de COVID-19 pandemie lijkt dit bijna onmogelijk. Daarnaast brengen de COVID-maatregelen ons verder van huis, maar ze zijn er om de samenleving te beschermen tegen het gevaarlijke virus. Volwassenen kunnen ermee omgaan en begrijpen de maatregelen hiervan goed. In tegenstelling tot de jonge volwassenen met name de pubers, die zich in een fase bevinden waarbij niet alleen de biologische ontwikkeling, maar ook de psychosociale ontwikkeling haar intrede doen. In deze fase nemen sociale contacten bij pubers toe en zijn ze van betekenisvol. Ze krijgen bij hun peers andere vormen van ondersteuning, ze kunnen lachen om grappige dingen en zich anders gedragen. De school speelt hierbij een belangrijke rol en is niet alleen van belang voor hun ontwikkeling, dus voor de toekomst, maar ook voor het contact met hun peers, een essentiële experimenteerruimte dus. Nu dat velen van deze pubers al een poosje thuis zitten en zich troosten, vaak met sociale media, game en andere elektronische apparaten. Dit heeft tot gevolg dat er weinig gecommuniceerd wordt en legt hen veel beperkingen op. Toch lijkt bovengenoemden wel de enige optie te zijn, waaraan ze zich vastgrijpen. Balans tussen spanning (school) en ontspanning (sporten) is komen weg te vallen. Dit zorgt voor veel ongerief bij jongeren en dan hebben we het nog niet over de vele mentale uitspattingen. Opvoeders hebben het nu veel moeilijker. Het niet kunnen zorgdragen voor een adequate uitlaatklep voor hun kroost en het niet kunnen omgaan met spanningen baart ouders veel zorgen. Er is geen vaststaande regel of vaststaand recept hiervoor, want elke situatie is anders. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor de opvoeder is de psychische inspanning groter geworden.

Een stuk verlichting in het leven zal ons allen goed doen.  Door je strikt te houden aan de Covid-maatregelen en je te laten vaccineren, kunnen we terug naar de  normale en handelingen die we gewend waren weer op te pakken, vooral jongeren hebben sterk de behoefte om te stappen, samen studeren, samen sporten etc.

Zorgen voor een gezonde samenleving is de verantwoordelijkheid van ons allen!

STG ZBJONG, voor jongeren door jongeren

Wilma Mathoera – Changur

Pedagoog

error: Kopiëren mag niet!