Indonesië: leger schrapt ‘maagdelijkheidstest’ voor vrouwelijke cadetten

Het Indonesische leger zal geen maagdelijkheidstests meer uitvoeren op vrouwen die zich aanmelden voor de strijdkrachten, zo maakte de stafchef woensdag bekend. De praktijk werd lange tijd veroordeeld door mensenrechtenorganisaties die het vernederend en traumatisch noemden.

“Of het maagdenvlies was gescheurd of gedeeltelijk was gescheurd, maakte deel uit van het onderzoek … nu is daar niets meer van”, vertelde Andika Perkasa, de stafchef van het Indonesische leger, aan verslaggevers, verwijzend naar het invasieve onderzoek met twee vingers dat werd uitgevoerd om bepalen of het maagdenvlies van vrouwelijke kandidaten intact was.

In het verleden gebruikte het leger de tests om de moraliteit van de rekruten te bepalen.

De Human Rights Watch deed onderzoek naar de praktijk en noemde het systematisch, beledigend en wreed, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie zei dat deze tests “geen wetenschappelijke geldigheid” hadden, omdat het verschijnen van een maagdenvlies geen betrouwbare indicator van geslachtsgemeenschap kon zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: