Abiy roept Ethiopiërs op om de Tigrayan-troepen te bestrijden

Premier Abiy Ahmed heeft “alle capabele Ethiopiërs” opgeroepen om zich bij de nationale en regionale strijdkrachten aan te sluiten om de Tigrayan-jagers te bestrijden, aangezien de bezorgdheid groeit dat het conflict zou kunnen uitmonden in een totale oorlog.

Noord-Ethiopië wordt sinds november geteisterd door geweld nadat Abiy, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede van 2019, troepen naar Tigray stuurde om zijn regionale regerende partij, het Tigray People’s Liberation Front (TPLF), omver te werpen, en beloofde een snelle overwinning.

Maar negen maanden later heeft de TPLF vooruitgang geboekt in de aangrenzende regio’s Afar en Amhara, terwijl hulpverleners worstelen om de afgesneden bevolkingsgroepen te bereiken, met 400.000 mensen die in Tigray te maken hebben met hongersnood, aldus de VN.

Bij een aanval op ontheemde burgers in de stad Galicoma, op 5 augustus, zijn naar verluidt meer dan 200 doden gevallen, waaronder 100 kinderen.

Ook op dezelfde dag namen TPLF-strijders de stad Lalibela in, de thuisbasis van 13e-eeuwse kerken die uit de rotsen zijn gehouwen. De plaats is een heilige plaats voor miljoenen orthodoxe christenen.

Het Wereldvoedselprogramma zegt dat 400.000 mensen op de rand van hongersnood staan ​​in het noordelijkste Tigray.

De Franse president, Emmanuel Macron, woog onlangs en riep op tot de “opening van een politieke dialoog tussen de strijdende partijen, met respect voor de integriteit en eenheid van Ethiopië”, uit angst dat het op een na dichtstbevolkte land van Afrika zou kunnen uiteenvallen.

error: Kopiëren mag niet!