Litouwen barrière aan grens met Wit-Rusland

Litouwen is van plan een omheining van 508 km langs de grens met Wit-Rusland te bouwen om een ongekende golf van migranten te stoppen die de oostelijke EU binnenstroomt.

Litouwen, een lid van de Europese Unie, heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een toestroom van voornamelijk Iraakse migranten. Het beschuldigde de regering van de autoritaire president van Wit-Rusland, Alexander Loekasjenko, van het aanmoedigen van de migrantenstroom als vergelding voor de EU-sancties tegen zijn land na het omleiden van een passagiersvliegtuig om een dissidente journalist aan boord te arresteren.

Litouwen, een land met minder dan 3 miljoen inwoners, heeft geen fysieke barrières op de 679 kilometer lange grens met Wit-Rusland. Meer dan 4.100 migranten, de meesten uit Irak, zijn dit jaar vanuit Wit-Rusland naar Litouwen overgestoken.

Als Vilnius het voorstel van 152 miljoen euro ($ 179 miljoen) goedkeurt, zal het de barrières vergroten die in Europa zijn gestegen sinds 2015, toen miljoenen migranten uit het Midden-Oosten en Afrika naar het continent kwamen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: