Klimaatrapport: Opwarming aarde leidt tot hevigere regenval en intensere droogte

In ergste geval stijgt zeespiegel 1 meter rond 2100

Deze week verscheen het nieuwe en zesde klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) – onderaan persbericht van het IPCC -, de toonaangevende klimaatwerkgroep van de Verenigde Naties. Tweede Kamerlid Raoul Boucke heeft stil gestaan bij de effecten van klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Suriname.

Zeespiegel stijgt

Het klimaatrapport stelt dat het onmiskenbaar is dat de atmosfeer, de oceaan en het land zijn opgewarmd onder invloed van de mens. De zeespiegel is 20 centimeter gestegen tussen 1901 en 2018, en die stijging gaat steeds sneller: tussen 2006 en 2018 drie keer zo snel als tussen 1901 en 1971.

Verder heeft klimaatverandering invloed op talloze weers- en klimaatextremen overal ter wereld: hittegolven, hevige regenval, droogte, tropische cyclonen. Het is duidelijker dan voorheen dat dit door de mens wordt veroorzaakt. De wereldwijde temperatuur zal blijven stijgen tot het midden van deze eeuw, ongeacht het scenario dat de uitstoot van broeikasgassen volgt. De opwarming zal de 2 graden in de 21e eeuw overschrijden, tenzij de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen in de komende tientallen jaren fors lager wordt.

Ook wordt aangegeven dat als de uitstoot van broeikasgassen niet snel omlaag gaat, de zeespiegel met 44 tot 76 centimeter zal stijgen in 2100. In het hoogste scenario rijst de zeespiegel 63 tot 101 centimeter. Veel veranderingen zijn onomkeerbaar, gedurende eeuwen of zelfs millennia, vooral veranderingen in de oceaan, de ijskappen en de hoogte van de zeespiegel. De opwarming zal leiden tot hevigere regen en intensere droogte. Overal ter wereld zal de impact van klimaatverandering steeds meer voelbaar worden.

Tweede Kamerlid Raoul Boucke heeft stil gestaan bij de effecten van klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor Suriname. Hij schreef op social media dat “vandaag, op de dag dat er een zeer alarmerend klimaatrapport uitkwam over de ontwrichtende effecten van klimaatverandering gingen mijn gedachten ook uit naar mijn geliefde Suriname. Een deel van de bevolking woont op de lage, jonge kustvlakte die heel veel risico loopt bij de zeespiegelstijging. Hier op de foto met professor Naipal die op natuurlijke wijze de kust probeert te beschermen door nieuwe mangrove aan te planten. Een project dat ik van harte ondersteun! En laten we er vooral alles aan doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan”, aldus Boucke. 

De Nederlandse politicus is geboren in Paramaribo op 1 november 1975. Namens Democraten 66 (D66) werd hij op 31 maart 2021 geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer, het Nederlandse parlement. Hij heeft daar de portefeuille klimaat, energie, mijnbouw en versterkingsoperatie Groningen, Nederland. Hiervoor werkte hij voor twee ministeries, de Europese Commissie en de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Europese Unie (EU). Boucke groeide op in Moengo met een broer en een zus. Zijn familie verhuisde naar Paramaribo toen Boucke acht jaar oud was en daar ging hij later naar het Miranda Lyceum. In 1993 emigreerde hij naar Nederland om scheikundige technologie aan de Technische Universiteit Delft te studeren. Hij behaalde zijn diploma acht jaar later en ontving de Nederlandse nationaliteit in 2002. Boucke was eerder al kandidaat euro-parlementarier. In 2019 bezocht hij het mangrove project van hoogleraar Klimaatverandering Sieuwnath Naipal.

Klimaatspecialist Boucke was zo onder de indruk van de baanbrekende aanpak van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, dat hij zich spontaan meldde als ambassadeur van het mangrove project.

SAM

error: Kopiëren mag niet!