Oproep tot herstel van basisprincipes saamhorigheid en eenheid bij herdenking Javaanse immigratie

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft maandag 9 augustus de samenleving opgeroepen voor herstel van de eenheid en saamhorigheid. Hij deed zulks ter gelegenheid van de herdenking van 131 jaar Javaanse immigratie op Sana Budaya waar een plechtige kranslegging plaats had.

De minister memoreerde de lotsverbondenheid onder de contractarbeiders tijdens de maandenlange overtocht op het schip dat ze naar het onbekende Suriname voerde. Eenheid en saamhorigheid zijn zaken die volgens hem hersteld moeten worden opdat de ontberingen die onze voorouders hebben doorstaan niet voor niets zijn geweest. 

Oud-voorzitter en bestuurder van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie (VHJI) Stanley Sidoel, die als gastheer optrad bij de plechtigheden op Sana Budaya, wees op het belang van een vredige en harmonieuse samenleving die Suriname eigen is en waar het in de wereld om bekend staat. De diversiteit aan cultuur, religie, etniciteit en levensopvattingen dienen gekoesterd te worden als krachtig en bron voor ontwikkeling en vooruitgang voor de gehele natie, vindt Sidoel.

Het nationaal bevolkingsbeleid van de regering zal op lange termijn bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van Suriname waarin eenieder zal worden meegenomen. “Wij moeten niet strijden tegen elkaar, maar met elkaar”. Zo benadrukte minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken.

Minister Somohardjo gaf verder aan, dat de Javanen vandaag de dag de vierde grootste bevolkingsgroep in Suriname zijn en door de jaren heen ook hun bijdrage hebben geleverd aan het Surinaams leven. Het valt niet te ontkennen dat de Javanen een specifieke culturele sfeer hebben gebracht, die thans niet meer uit onze samenleving is weg te denken. Dans, taal, godsdienst, muziek, kleding, culinair en de Wayang zijn enkele aspecten die een belangrijke plaats in het totale cultuurpatroon van ons land hebben ingenomen.

“Als natie vormen wij een gemeenschap. De liefde voor dit land bindt ons allen. Wij vormen samen het land Suriname. Na 131 jaar zien wij dat het nageslacht van onze voorouders veel heeft bereikt. We hebben doktoren, bouwvakkers, parlementariërs tot ministers en zelfs een voorzitter in het parlement gehad. We hebben onze successen behaald. We zijn niet weg te denken binnen de samenleving”, aldus de bewindsman. 

Stanley Sidoel zei ook, dat de Javaanse voorouders (siemba’s) de juiste keuze hebben gemaakt om te blijven in dit mooi land. “De VHJI wil niet alleen ode brengen aan onze voorouders, maar vooral onze aanwezigheid vieren. Wij als nazaten van de Javaanse contractarbeiders zijn erg trots om kinderen te zijn van dit land. Om met onze individuele talenten, kennis en ervaring bij te dragen aan de ontwikkeling van dit land.”

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: