Aangepaste Covid-maatregelen zonder enige uitleg – Avondklok met drie weken verlengd en thuis feestje organiseren mag nog steeds niet

De wijze waarop al dan niet aangepaste Covid-19-maatregelen door de gezondheidsautoriteiten – ministerie van Volksgezondheid – worden bekendgemaakt wordt met de dag onbegrijpelijker.

De meest recente aanpassing van de Covid-maatregelen werd maandagmiddag 9 augustus, op een nationale vrije dag vanwege de Dag der Inheemsen en 131 jaar Javaanse Immigratie, via een bericht van de Communicatie Dienst Suriname bekendgemaakt. Slechts vier maatregelen. Het aantal maatregelen is drastisch gedaald, maar zonder enige uitleg.

De deels nieuwe Covid-19-maatregelen gelden tot en met dinsdag 31 augustus, een week langer dan te doen gebruikelijk was. Van de vier maatregelen springen twee eruit. In de eerste plaats mogen er weer vluchten worden uitgevoerd tussen Suriname en Brazilië. Zowel vracht- als passagiersvluchten. Op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, omdat Brazilië nog steeds een grote besmettingshaard is. Het is dan ook volstrekt onduidelijk waarom de gezondheidsautoriteiten feitelijk de deur naar Brazilië hebben open gegooid. Enige uitleg is, vooralsnog, niet gegeven.

Geen enkele uitleg

Dat geldt ook voor het handhaven van de avondklok de komende drie weken van negen uur ‘s avonds tot zes uur ‘s ochtends. Ook hier geen enkele uitleg vanuit de gezondheidsautoriteiten waarom de tijden worden gehandhaafd. Waarom de avondklok niet laten ingaan om tien of elf uur ‘s avonds? De burger krijgt werkelijk geen enkele uitleg. Inmiddels gaat Suriname al sinds maart 2020 gebukt onder een avondklok, continue met nu en dan een kleine wijziging wat betreft de tijden. 

Burgers gaan zich in gemoede afvragen in hoeverre het Outbreak Managementteam nog bestaat. Immers, enige tijd geleden hebben twee belangrijke leden dit team verlaten. Het lijkt er sindsdien op – vooral nu er geen persconferenties meer worden belegd om de Covid-maatregelen uitgebreid toe te lichten – dat Volksgezondheid zich er met een leien dakje van afmaakt door te volstaan met slechts een door de voorlichtingsdienst van de regering uitgebracht persbericht bestaande uit de nieuwe en aangepaste maatregelen. Daar moet de burger het mee doen. De maatregelen worden dan ook steeds meer onbegrijpelijker en creëren als een logisch gevolg ook meer en meer weerstand en onbegrip dat kan gaan ontaarden in allerlei woede-uitbarstingen.

Al anderhalf jaar wordt burger in bewegingsvrijheid beknot

De burger wordt al zo’n anderhalf jaar deels in zijn/haar bewegingsvrijheid beknot, belemmerd. Met de nieuw aangekondigde vier maatregelen lijkt er ook geen enkel vooruitzicht te zijn op vrijheid, op het vrij kunnen ademen, ook na negen uur in de avond. Het welzijn en de psyche van de burger krijgen het meer en meer te verduren, zeer zwaar te verduren.

Het wordt tijd dat het ministerie van Volksgezondheid de samenleving gaat uitleggen bijvoorbeeld waarom de avondklok met drie weken is verlengd, of die avondklok een aantoonbaar positief effect heeft op het aantal dagelijkse Covid-besmettingen, waarom er nog niet in huiselijke kring gefeest mag worden, enzovoorts. De burger begrijpt het niet meer, vooral wanneer die burger beelden ziet uit andere landen waar maatregelen zijn versoepeld, ondanks de aanwezigheid van onder andere de Delta-variant, en beelden uit Nederland waar afgelopen weekeinde gewoon een manifestatie kon plaatsvinden in Amsterdam met meer dan 5.000 deelnemers. Van 1.5 meter afstand in acht nemen was amper sprake, laat staan van het dragen van een mondkap. Het werd een uitbundige en vooral kleurrijke manifestatie in het centrum van de stad. Maar, in Suriname mag men nog niet eens een feestje thuis organiseren…..

PK

error: Kopiëren mag niet!