Welk land heeft de meeste Olympische gouden medailles in het voetbal gewonnen?

Voetbal werd voor het eerst opgenomen in de Olympische Spelen in 1900 en is sindsdien bij elke editie te zien, behalve in 1932, terwijl vrouwenvoetbal sinds 1996 een onderdeel van de Spelen is.

Enkele van de beste spelers ter wereld hebben de afgelopen decennia de competitie vereerd, maar welke teams waren het meest succesvol?

Hongarije en Groot-Brittannië hebben het record voor de meeste Olympische gouden medailles in het herenvoetbal met elk drie gouden medailles.

Hongarije won niet alleen goud in 1952, 1964 en 1968, maar ook zilver in 1972 en brons in 1960.

Groot-Brittannië, dat niet altijd deelneemt aan het Olympische voetbaltoernooi, won goud in 1900, 1908 en 1912.

Argentinië, de Sovjet-Unie en Uruguay volgen elk met twee keer goud, waarbij de Argentijnen ook twee keer zilver wonnen en de Sovjets drie keer brons.

Lionel Messi en Sergio Aguero maakten deel uit van het Argentijnse team dat in 2008 de gouden medaille won, terwijl Carlos Tevez in 2004 een belangrijke speler was voor de Albiceleste. Javier Mascherano maakte deel uit van beide teams.

Veertien teams hebben ooit gouden medailles gewonnen, waaronder traditionele zwaargewichten als Brazilië, Spanje en Italië.

Brazilië heeft de meeste Olympische medailles gewonnen, met drie zilveren en twee bronzen medailles naast het goud dat ze in 2016 wonnen.

Neymar, Rafinha en Gabriel Jesus maakten deel uit van de Braziliaanse ploeg die gouden medailles won. Jesus’ Manchester City-baas Pep Guardiola heeft ook Olympisch goud gewonnen, nadat hij in 1992 samen met Luis Enrique en Alfonso in het succesvolle team van Spanje speelde.

Hoewel nog geen enkel Afrikaans team het WK heeft gewonnen, hebben twee van de vertegenwoordigers van het continent Olympisch goud gewonnen, met Nigeria in 1996 gevolgd door Kameroen in 2000.

Met vier gouden medailles is het nationale damesteam van de VS het meest succesvolle team in de geschiedenis van het damesvoetbal op de Olympische Spelen.

Damesvoetbal werd voor het eerst geïntroduceerd op de Olympische Spelen in de 1996-editie van de spelen en de USWNT was een dominante kracht, won vier van de eerste vijf toernooien en pakte zilver in de tweede editie.

De andere damesvoetbalteams die goud winnen zijn Noorwegen (Sydney 2000), Duitsland (Rio de Janeiro 2016) en Canada (2020). De Duitsers hebben ook drie bronzen medailles, Canada heeft er twee gewonnen en Noorwegen heeft er één.

Brazilië heeft twee zilveren medailles, terwijl Zweden en China elk een keer als tweede eindigden. Japan heeft ondertussen twee keer zilver gewonnen.

USWNT-sterren Tobin Heath, Mia Hamm, Carli Lloyd en Hope Solo zijn twee keer gouden medaillewinnaars, terwijl Shannon Boxx, Christie Rampone, Heather Mitts en Heather O’Reilly drie keer winnaars zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: