India’s Neeraj Chopra wint historische gouden medaille in speerwerpen voor mannen

Olympische Spelen in Tokio: Neeraj Chopra uit India won de gouden medaille bij het speerwerpen voor mannen met een worp van 87,58 m in zijn tweede poging.

Neeraj Chopra schreef zaterdag geschiedenis door de tweede Indiër te worden die een individuele gouden medaille won op de Olympische Spelen, na schutter Abhinav Bindra. Neeraj is de eerste Indiër in meer dan 120 jaar, en de eerste atleet uit het onafhankelijke India, die een Olympische medaille wint in een atletiekdiscipline.

De enige medaille die India had gewonnen in atletiekevenementen was in 1900 toen de Brits-Indische Norman Pritchard twee zilveren medailles had gewonnen in Parijs. Het Internationaal Olympisch Comité schrijft nog steeds de medailles van Norman Pritchard toe aan India, hoewel verschillende onderzoeken, waaronder de gegevens van de toenmalige IAAF (nu World Athletics), aantoonden dat hij voor Groot-Brittannië had gevochten.

Het goud van Neeraj Chopra bracht het aantal medailles van India op zeven op de Olympische Spelen in Tokio – de beste ooit, een verbetering van het aantal van zes medailles op de Olympische Spelen van Londen in 2012. Chopra werd ook de zesde Indiase atleet die een individuele medaille won op Tokyo 2020, samen met gewichtheffer Mirabai Chanu , shuttle PV Sindhu, bokser Lovlina Borgohain, worstelaars Ravi Kumar Dahiya en Bajrang Punia.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: