Allyson Felix uit de VS wint record 10e baanmedaille

Allyson Felix eindigde vrijdag als derde op de 400 meter om haar 10e carrièremedaille te winnen en de meest gedecoreerde vrouw in de geschiedenis van de Olympische baan te worden.

De 35-jarige Felix, een sterke Amerikaanse atletiekbaan, startte op de buitenste baan en reed Stephanie Ann McPherson uit Jamaica voorbij om de derde plaats te behalen met 0,15 seconden.

Shaunae Miller-Uibo blies het veld weg en won in 48,36 seconden om haar Olympische titel te verdedigen vanuit Rio de Janeiro.

Felix’ 10e Olympische medaille brak een gelijkspel met de Jamaicaanse hardloper Merlene Ottey, en komt overeen met Carl Lewis, die ook 10 medailles won en alleen was als de meest gedecoreerde Amerikaanse atleet in de baan.

De overwinning voor Felix komt bijna drie jaar nadat ze hielp een gesprek te leiden over de manier waarop vrouwen worden behandeld in de baan, en sport in het algemeen. Ze verbrak de banden met Nike, die in loonsverlagingen schreef voor vrouwencontracten als ze zwanger zouden worden. Felix had in 2018 een dochter.

Ze won de race met een schoen die ze had ontworpen voor een bedrijf dat ze had opgericht.

Dit is de eerste bronzen medaille van een Olympische carrière die teruggaat tot de Spelen van Athene in 2004. Eerder had ze zes gouden en drie zilveren gewonnen. Ze zou voor nummer 11 kunnen gaan als de VS haar in de finale van de 4×400-estafette plaatsen, die zaterdagavond is gepland.

Hoewel de derde plaats in het verleden misschien een teleurstelling was voor Felix – beroemd zijn de kiekjes van haar huilen in de nissen van het stadion na enkele pechverliezen in Athene en Peking – was deze niets dan lief.

Felix heeft openhartig gesproken over de strijd om terug te komen van een moeilijke zwangerschap die leidde tot een spoedkeizersnede en het leven van zowel haar als haar baby in gevaar bracht.

Ze heeft gesproken over de druk die ze voelde om snel terug te keren, zelfs als haar lichaam niet meer reageerde zoals het ooit deed.

Ze overwon ook een van haar grootste hindernissen – haar goed gecultiveerde privé-imago achterlatend om een ​​woordvoerder te worden van iets veel groters.

Deze week gaf ze een stem aan het onderwerp dat door de Olympische Spelen in Tokio sijpelde: de druk om te winnen.

“Als ik in de rij sta voor een race, ben ik normaal gesproken bang”, zei ze in een oprecht essay op sociale media, slechts enkele uren voor de race gepost. “Ik ben niet bang om te verliezen. Ik verlies veel meer dan ik win. Dat is het leven en ik denk dat het zo hoort te zijn.”

Na een halve finale waarin ze voluit moest rennen om de medaillerace te halen, gaf ze toe dat het al een hele prestatie was om zo ver te komen. Ze is niet meer zo jong als vroeger, grapte ze. Onuitgesproken was de gedachte dat ze in haar laatste individuele Olympische race zonder medaille zou weglopen.

Haar resultaat in de halve finale degradeerde haar naar Lane 9, het verre buitengebied – een plek waar je geen van de lopers kunt zien totdat ze de homestretch hebben bereikt. Felix weerstond de drang om te snel naar buiten te gaan, en toen ze de laatste bocht omging, was ze in een strijd om de derde plaats met McPherson.

Felix won het, zakte toen op de grond – breed lachend dit keer voor de derde plaats, een resultaat dat haar alleen in de recordboeken zette.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: