‘Er was een fundament gelegd en daar komt nu abrupt een einde aan, onbegrijpelijk’

In niet mis te verstane bewoordingen heeft de coach van het Surinaamse nationale voetbalelftal Dean Gorré vrijdagochtend 6 augustus zijn onvrede geuit over het besluit van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) om hem en zijn technische staf te ontslaan, in een speciaal belegde persconferentie. ‘Er was een fundament gelegd en daar komt nu abrupt een einde aan, onbegrijpelijk.’

‘Ik maak me zorgen over de continuïteit van het Surinaamse voetbal. Met mij komt het goed, ik ga naar mijn gezin in Engeland. Ik heb in 2018 deze baan met eer geaccepteerd. Het was mijn droom. Mijn droom om de beste spelers met Surinaamse roots te laten spelen voor ons Suriname. Om Suriname op de wereldkaart te zetten. Naar mijn mening is er een impuls nodig om het voetbal naar een hoger niveau te tillen. We hebben enorm veel talent.’

Gorre legde in vijf punten uit met welke nieuwe visie hij en zijn staf ‘dit avontuur’ waren begonnen:

  1. We wilden voetbal laten herleven op de Surinaamse velden, we hadden het mooiste veld van het Caribisch gebied.
  2. We wilden vaker winnen en stijgen op de FIFA-wereldranglijst. We plaatsten ons voor de Gold Cup, met amateurs, en voor de A-groep van de CONCACAF-landen. We stegen op de FIFA-ranking.
  3. We wilden de beste Surinaamse spelers overhalen om voor Natio te spelen en zorgen dat de paspoorten geregeld zouden worden. Onze stoutste dromen werden werkelijkheid. Ruim 200 spelers wilden voor Natio spelen. Wat jaren niet was gelukt, lukte nu. Ik heb voor Feyenoord gespeeld, voor Ajax, ik heb Champions League goals gescoord. Maar, mijn mooiste gevoel was plaatsing met Suriname voor de Gold Cup. Surinaamse jongens kregen de juiste papieren om voor Natio uit te komen en samen met lokale spelers een mooie selectie te vormen. Dank voor de medewerkers binnen de overheid.
  4. We wilden met een nieuwe selectie, een nieuwe professionele staf, een nieuwe visie, mooier voetbal spelen en betere resultaten halen. We hebben charismatische en kwalitatief goede spelers op het veld en op de bank zitten. Er was een fundament neergelegd en daar komt nu abrupt een einde aan, onbegrijpelijk.
  5. We wilden de betrokkenheid van de pers vergroten en dat is behoorlijk gelukt. De relatie tussen de media en natio is in jaren niet zo goed geweest.’

‘Het Surinaamse voetbal leeft weer’

Gorré: ‘En toch nu plotseling een einde aan mijn droom vanwege moverende redenen. Dit verdient mijn staf niet, die zich jaren met bloed zweet en tranen heeft ingezet. Oude machtsverhoudingen leiden zelden tot gewenste vernieuwingen. De spelers verdienen het niet. De jongens kozen ervoor voor Suriname te spelen, ondanks de beperkte middelen.

Surinamers in de wereld kijken met spanning en met heel veel plezier naar het nieuwe Natio. The new giant is awakening klonk het in de VS. Mexico en Guatemala kwamen met complimenten en er kwam een sponsor, Forest93. Het Surinaamse voetbal leeft weer. Over de straten van Suriname wordt weer gesproken over voetbal. Het is een hot topic.’

‘Ik ga niet met modder gooien, dat is niet mijn stijl’

‘Ik ga niet met modder gooien, dat is niet mijn stijl. Toch wil ik meegeven dat we niet op de oude voet verder kunnen. Met oude gewoontes bereik je geen nieuwe doelen. Een stijgende lijn is ingezet, en dan wordt om moverende redenen de hoop in de grond geboord. Wij allen verdienen beter. Wie gaat ons verder op voorsprong zetten en wie houdt ons weer op achterstand?’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: