Tsang (NDP): ‘Groepen jongeren bij Hermitage Mall gevolg zigzagbeleid van regering’

‘Ik mis samenhang tussen Volksgezondheid en Justitie en Politie bij versoepeling’

Wang (VHP): ‘Leiding mall en security hadden moeten ingrijpen’

Afgelopen zaterdagmiddag en -avond 31 juli hebben grote groepen jongeren voor de nodige onrust, spanning en ook vechtpartijen gezorgd in en rond de Hermitage Mall. Zelfs na het ingaan van de avondklok om negen uur bevonden zich nog steeds veel jongeren rond het bekende overdekte winkelcentrum. 

De jongeren konden ongestoord amok maken er werd niet tegen ze optreden. Ze namen ook nog eens ongestoord en achteloos alle Covid-19-maatregelen niet in acht. Voor die jongeren leek het Coronavirus niet te bestaan. Ze waren een grote risicovolle Covid-besmettingshaard. Volgens het NDP-Assembleelid Stephen Tsang tegenover Dagblad Suriname was de aanwezigheid van vele jongeren bij de Hermitage Mall ‘een gevolg van het zigzagbeleid van de regering’.

Op social media spraken vele burgers hun verbazing uit over hetgeen zich zaterdagavond heeft voltrokken bij de Hermitage Mall. Vele vragen zijn nog onbeantwoord: wat deden die jongeren daar, was het voor hun ontspanning? Is hinderlijk gedrag bij een winkelcentrum waar gewone burgers met plezier komen om inkopen te doen, ontspanning? Maar, burgers vragen zich vooral af waar de politie was en de eigen security van de Hermitage Mall.

De redactie van Dagblad Suriname heeft zowel het Korps Politie Suriname, het ministerie van Justitie en Politie en de Hermitage Mall benaderd om antwoord te krijgen op de vraag waar de politie en de security waren. Waarom konden die agressieve jongeren zo ongehinderd tekeer gaan en ook met elkaar op de vuist gaan? Geen enkele reactie is bij Dagblad Suriname binnen gekomen.

‘Gevolg van zigzagbeleid van de regering’

Het NDP-Assembleelid en lid van de parlementaire Commissie Justitie en Politie Stephen Tsang zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: “Ik denk dat het gebeurde bij de Hermitage Mall een gevolg is van het zigzagbeleid van de regering. Wanneer je lockdowns instelt zonder duidelijke onderbouwing, wanneer er maar geen evaluatie komt van de lockdowns, of die hebben gewerkt of niet. Wanneer er geen data worden gedeeld met De Nationale Assemblee over de statistieken en data, dan vraag je je af of de regering wel of niet de data heeft, en hoe er weloverwogen besluiten kunnen worden genomen. Het is me nog onduidelijk waarom er is gekozen voor versoepeling en openstellen van scholen wanneer we zien dat de Covid-cijfers nog erg hoog zijn, en er sprake is van een uitbraak van de Delta-variant overal in de wereld die ook jongeren treft. De vraag is dan, zijn we nog steeds in code paars of niet?”

‘De regering blijft zelf steeds het verkeerde voorbeeld geven’

Tsang zegt verder, dat het een feit is, dat “jongeren snakken naar vertier, omdat ze al een hele tijd zijn opgesloten thuis vanwege de avondklok die om zes uur ‘s avonds in ging en sinds kort om negen uur”. “Ik denk dat als je overgaat tot versoepeling, je logischerwijs had kunnen voorspellen dat het overal druk gaat zijn, en dan zou er op z’n minst controle en handhaving in place moeten zijn. Ik mis de samenhang tussen de ministeries van Volksgezondheid en Justitie en Politie bij de versoepeling. Het was niet alleen druk bij de Hermitage Mall, het was overal druk. Er waren files overal. We hebben niet gezien dat de politie massaal op straat was om te begeleiden en integendeel, dezelfde dag waren er berichten dat MN International een groot feest had, waar regerings toppers ook aanwezig waren. Voor veel minder, voor het zitten voor zijn eigen huis, is een burger recentelijk nog afgetakeld door de politie. Als steeds het verkeerde voorbeeld wordt gegeven met het vertrappen van de eigen Covid-regels door de regering, hoe wil de regering dat de burgers de regels gaan opvolgen?”

‘Leiding mall en security hadden moeten ingrijpen’

Zijn collega-Assembleelid Chuanrui Wang (VHP) zegt in een reactie: “Als parlementariër betreur ik het onverantwoordelijk gedrag dat een grote groep jongeren het afgelopen weekend heeft getoond. Er geldt nog steeds een samenscholingsverbod. De leiding van de mall en de security hadden daarom moeten ingrijpen en mocht de jongeren vragen om 1,5 meter aan te houden. De jongeren mocht eveneens gevraagd worden om het terrein te verlaten als ze klaar waren met inkopen doen of hetgeen ze bij de mall zijn gaan doen. Er had opgetreden moeten worden vanuit zowel de security als de politie door de jongeren op een beleefde manier te vragen om zich niet in grote groepen op te houden bij de mall. Er moest met de jongeren aldaar gecommuniceerd worden.”

“Als jonge parlementariër begrijp ik als niemand anders dat jongeren zich geïsoleerd hebben gevoeld met de vele lockdowns. Er was geen tot nauwelijks ontspanning en je vrienden zag je nauwelijks. Desalniettemin blijft het een onverantwoordelijke houding van hen die zich in grote groepen hebben verzameld bij de mall om daar te gaan ‘hangen’. Jong zijn betekent niet dat je geen Covid kan krijgen en dat je geen verspreider ben van het virus. Jonge zijn betekent eveneens niet dat je onverantwoordelijk gedrag mag tonen. De Covid-19 maatregelen blijven nog steeds recht overeind. We zien dat een grote groep jongeren gewoon het vertikt om een mond- en neusbedekking op te doen.  Men moet niet vergeten dat we ons nog steeds in een derde Covid golf bevinden. Elke dag zijn er Covid-doden en -besmettingen. We zijn helaas niet over het Covid crisis heen. Als we kijken naar het aantal personen dat volledig is gevaccineerd, dan hebben nog geen 50 procent bereikt om weer over te kunnen gaan naar het nieuwe normaal. Het streven is natuurlijk om voor eind van het jaar 75 procent volledig gevaccineerden te hebben. We zijn nu in de maand augustus. Er is nog veel werk aan de winkel. Ieder burger in Suriname moet zijn eigen verantwoordelijkheid kennen.”

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: