Hindostaanse contractarbeiders in woord en beeld

Hindostaanse contractarbeidsters – die tussen 1873-1916 van India
naar Suriname kwamen om voor vijf jaar op de plantages te werken – waren overlevers (survivors) en hun incasseringsvermogen, ijver
én doorzettingsvermogen zijn cruciaal geweest voor de vormin
van de Hindostaanse gemeenschap.

Deze Hindostaanse vrouwen vormden een derde van de in totaal ruim 34 duizend contractarbeiders die met 64 scheepstransporten arriveerden. Een derde van deze vrouwen was getrouwd, een derde was alleenstaand, onder wie veel weduwen. De rest (ongeveer een derde) trouwde voor vertrek uit India in de opvangcentra van de havenstad in Calcutta of bij aankomst in Paramaribo in het Immigratiedepot.

Tijdens het vijfjarig contract hadden zij vaak een driedubbele rol: zij werkten op het land of in de fabriek, moesten voor hun partner/man zorgen en voedden de kinderen op.
De meerderheid van deze contractarbeidsters was assertief. Vrijwel
allen namen deel aan het openbare leven in Suriname. Bovendien
was hun (onderhandelings)positie als gevolg van het tekort aan
vrouwen ten opzichte van Hindostaanse mannen sterk.Velen werden matriarchen en hadden een leidende rol als stammoeders binnen hun (vaak grote) familie.

Sampreshan / Hindorama.com in samenwerking met Jnan Adhin Instituut (JAI) brengt als eerbetoon aan die vrouwen deze publicatie uit, geïllustreerd met veel historische foto’s. Chan Choenni weet met oog voor detail het zware leven van deze sterke en moedige vrouwen te schilderen. Met
mooie en liefdevolle portretten van enkele stammoeders.

Prof.dr. Chan E.S. Choenni (Paramaribo,1953) studeerde Politicologie en Wetenschapsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1995 in de Sociale wetenschappen. In 2010 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Hindostaanse migratie op de Lalla Rookh Leerstoel aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde vijf boeken en vele artikelen over de geschiedenis van de Hindostanen.

Prof. dr. Chan E.S. Choenni | Hindostaanse contractarbeidsters in woord en beeld | Zoetermeer 2021:
Sampreshan | ISBN 9789080509276 | 52 pagina’s | verkoopprijs €5 (excl. verzendkosten
De brochure is verkrijgbaar via de boekhandels en de website van de uitgever Sampreshan/Hindorama
www.hindorama.com (https://www.hindorama.com/hindostaanse-contractarbeidsters-in-woord-en-beeld/)

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: