Uit het dagboek van een consument

Achter de wolken schuilt de zon

Tijdens een wandeling iets buiten het centrum van de stad vielen mijn ogen op wat eens het CKC-bondsgebouw aan de Waaldijkstraat was. Bouwvallige taferelen als deze wekken geen vertrouwen en respect op voor de vakbondsleiders van nu, die veelal tot de oude garde behoren. Een gevoel van onbehagen overrompelde mij. Uit schaamte voor de toestand waarin het land verzeild is geraakt sloeg ik mijn ogen neer. 

Vruchtbaar werk 

Op een steenworp afstand werden er landbouwgewassen verkocht. Aangetrokken door verse groen en gave vruchten werd er een gesprek aangeknoopt met de verkoper. De jongeman prees zijn producten aan als eigen teelt zonder gifstoffen. Hij heeft zijn eigen kostgrondje. Toen iedereen schreeuwde en klaagde over de regen en wateroverlast wond hij zich niet op, want als landbouwer weet hij, dat na regen zonneschijn volgt.

Opgewassen tegen de natuur

Volgens hem moet een landbouwer opgewassen zijn tegen de natuur. Zon, regen, rukwinden kunnen boze krachten zijn, maar uiteindelijk gaat dat alles weer liggen. Het weer klaart op, althans de zware regens en de overstromingen zijn achter de rug. Hij is nu instaat, om verse groenten en fruit tegen een redelijke prijs aan te bieden omdat hij en zijn familie tijdens de regenbuien niet hebben stilgezeten.

Bewerking

Landbouwers zetten zich ook tijdens de regentijd in. De verschillende seizoenen hebben elk een eigen aanpak en bewerking met zich mee. Er is een tijd van planten, kweken, oogsten, grondbewerking en een periode van voorbereiding voor de nieuwe aanplant.

HD   

error: Kopiëren mag niet!