SZF-directeur: ‘Verzekerde krijgt doorgaans 50-75% kosten laboratoriumonderzoek gerestitueerd’

‘Niet alleen SZF-verzekerden moeten voor labonderzoek betalen’

De burger wordt meer en meer – financieel – de dupe van een ogenschijnlijk chaotisch georganiseerde gezondheidszorg in het land. Een ziektekostenverzekering lijkt amper nog van generlei waarde te zijn.

Zo kunnen sinds kort poliklinisch SZF-verzekerden ingaande 1 augustus niet meer voor behandelingen terecht bij laboratoria in de ziekenhuizen. De laboratoria Medilab, My Lab en Health Control zullen in afwachting van nieuwe overeengekomen tarieven, contante betalingen eisen voor laboratoriumverrichtingen aan SZF-verzekerden, aldus het SZF vrijdag 30 juli in een uitgebrachte bekendmaking aan haar verzekerden.

Het Staatsziekenfonds laat haar verzekerden weten, dat indien zij voor een bezoek aan een laboratorium contant hebben moeten betalen, zij daarna voor een restitutie terecht kunnen bij het SZF, ‘conform het overeengekomen huidig tarief’. Om voor een eventuele restitutie in aanmerking te komen dient men te overleggen een geldige SZF-kaart, ‘een duidelijk gespecificeerd betaalbewijs met bedrijfsstempel’ en het laboratoriumformulier.

Het SZF meldt echter op geen enkele wijze hoe hoog een eventuele restitutie zou kunnen bedragen. 

In een reactie zegt de SZF-directeur, Amar Randjitsing, in gesprek met Dagblad Suriname:

“Zoals de minister van Volksgezondheid reeds heeft gesteld zijn de tarieven mede vanwege de koersontwikkeling aan aanpassing onderhevig en wordt nu met de verschillende dienstverlenersgroepen, maar ook binnen de regering, onderhandeld.”

“Het SZF heeft sinds januari 2021 de tarieven voor laboratoriumonderzoeken met 35% verhoogd. Dit in afwachting op de berekening van de definitieve tarieven. Het verschil tussen de huidige SZF-tarieven en de tarieven die de particuliere laboratorium instellingen hebben gevraagd, ligt ongeveer tussen de 50-150%. De verzekerde krijgt doorgaans 50-75% terug; afhankelijk van de onderzoeken. Onderzoeken die niet op de vergoedingenlijst van het SZF voorkomen, worden voor 30% gerestitueerd. Overigens is het zo, dat niet alleen SZF-verzekerden moeten betalen voor labonderzoeken, maar ook de verzekerden die polissen hebben afgesloten bij de verzekeringsmaatschappijen.’

Feit lijkt wel te zijn, dat de burger voor een zoveelste keer slachtoffer is van een welhaast failliete gezondheidszorg in het land en daarvoor moet betalen, terwijl die burger al gebukt gaat onder zoveel andere in prijs verhoogde maandelijkse vaste lasten door het regeringsbeleid. Een beleid dat wordt gekenmerkt door een kennelijk gebrek aan inlevingsvermogen in het dagelijkse leven van de gewone Surinamer.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: