Mexico houdt referendum over onderzoek naar corrupte ex-presidenten

Mexicanen begonnen zondag te stemmen over het al dan niet onderzoeken van vijf van de voormalige leiders van het land in een referendum dat werd verdedigd door president Andres Manuel Lopez Obrador, te midden van kritiek dat de stap een politieke stunt is en dat de opkomst laag zou kunnen zijn.

Lopez Obrador heeft regeringen uit het verleden als diep corrupt bestempeld en heeft de bestrijding van corruptie tot zijn topprioriteit gemaakt. Maar critici zeggen dat hij hoopt het overleg te gebruiken om zijn basis te versterken en dat het onwaarschijnlijk is dat het genoeg stemmen zal verzamelen om geldig te zijn.

Ten minste 40% van de geregistreerde Mexicaanse kiezers, of ongeveer 37 miljoen mensen, zou moeten stemmen om de resultaten bindend te maken. Analisten hebben gezegd dat ze betwijfelen of de opkomst, die bij de tussentijdse verkiezingen van juni iets boven de 50% lag, voldoende zal zijn.

Lopez Obrador heeft de voormalige leiders de schuld gegeven van het verergeren van veel van Mexico’s ellende, van armoede tot onveiligheid.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: