Japan herbergt Wit-Russische sprinter die probeerde te vluchten op de Olympische Spelen

Een Wit-Russische sprinter die maandag onder bescherming van de Japanse autoriteiten is gebracht nadat hij op een luchthaven in de omgeving van Tokio een vlucht naar vrijheid had gemaakt, is naar verluidt op weg naar Polen.

Krystsina Tsimanouskaya, die zei dat haar team haar dwong om naar huis terug te keren nadat ze publiekelijk haar coaches op de Olympische Spelen had bekritiseerd, is van plan asiel aan te vragen in Polen, vertelde een actiegroep die de atleet steunde aan The Associated Press.

Tsimanouskaya had zondag bescherming gezocht bij de Japanse politie op Haneda Airport nadat ze weigerde aan boord te gaan van een vlucht naar Minsk, zo bevestigen het Internationaal Olympisch Comité en de Japanse autoriteiten.

De Poolse regering was de eerste die Tsimanouskaya een veilige haven bood. Reuters meldde later dat de atleet de Poolse ambassade in Tokio binnenkwam.

“Ze kreeg een humanitair visum aangeboden en is vrij om haar sportcarrière in Polen voort te zetten als ze dat wil”, zei vice-minister van Buitenlandse Zaken Marcin Przydacz eerder op Twitter.

De ontsnapping van Tsimanouskaya, die voor het eerst werd gemeld door Reuters, kwam toen de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko alom werd bekritiseerd vanwege zijn brute optreden tegen politieke tegenstanders die hem probeerden te verwijderen uit een ambt dat hij sinds 1994 bekleedt.

De voorzitter van het Wit-Russische Olympisch Comité is de zoon van Loekasjenko, Victor.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: