Ocon claimt chaotische Hongaarse GP voor eerste carrièreoverwinning, Hamilton neemt leiding in F1

De Fransman Esteban Ocon won zondag een chaotische Hongaarse Grand Prix, terwijl Lewis Hamilton als derde eindigde en de voorsprong in het Formule 1-kampioenschap met zes punten overnam van Max Verstappen op weg naar de pauze van het middenseizoen.

Verstappen eindigde als 10e nadat hij vroeg in de race werd uitgeschakeld door Hamilton’s Mercedes-teamgenoot Valtteri Bottas in een crash in de eerste ronde waardoor hij en vier anderen met pensioen gingen.

Het was pas het tweede podium voor de 24-jarige Ocon, na een tweede plaats tijdens de Sakhir GP in Bahrein eind vorig jaar.

Ocon eindigde voor Aston Martin’s Sebastian Vettel, met Ferrari’s Carlos Sainz Jr. vierde voor Ocon’s teamgenoot Fernando Alonso.

‘Wat een moment, het voelt zo goed,’ zei Ocon terwijl hij op zijn hart klopte. “Een grote dank aan het team voor het vertrouwen dat ze in mij stellen.”

De crash in de regen werd veroorzaakt door Bottas, die daardoor uitviel.

De race herstartte op absurde wijze met alleen Hamilton op de grid, terwijl anderen hun banden aan het verwisselen waren omdat de baan was opgedroogd. Hamilton moest een ronde later hetzelfde doen en kwam op de laatste plaats uit, een paar plekken achter Verstappen.

Maar een slimme tweede bandenwissel door Mercedes voor harde banden in ronde 20 was Red Bull te slim af en Hamilton ging voor Verstappen nadat hij binnenkwam voor nieuwe banden.

Nu was het de beurt aan Verstappen om frustratie te voelen omdat hij vastzat op de 11e plaats terwijl Hamilton al op de vijfde plaats stond in ronde 35 van 70.

Met nog 30 ronden te gaan was de top vier Ocon-Vettel-Sainz Jr.-Hamilton.

Om Hamilton een kans te geven op de overwinning, voerde Mercedes een derde bandenwissel uit met nog iets meer dan 20 ronden te gaan.

Maar hij moest eerst de 40-jarige Alonso voorblijven, een coureur met 32 ​​overwinningen, 97 podiumplaatsen en een van de meest getalenteerde van zijn generatie.

Alonso hield een eerste aanval af in ronde 55 en blokkeerde hem nog twee keer in ronde 57 met een uitstekende verdediging aan de binnenkant.

Alonso’s nous was genoeg om nog twee aanvallen af ​​te weren toen Hamilton opnieuw aan de buitenkant werd geblokkeerd en ze bijna in botsing kwamen.

Toen Hamilton hem eindelijk voorbij was, waren er nog maar vijf ronden over en Sainz Jr net voor. Hij haalde hem in, maar toen waren de voorste twee al te ver voor.

Hamilton’s bod op een 100e overwinning wordt op 29 augustus hervat tijdens de Belgische GP in Spa.

Bottas begint die race met een gridstraf van vijf plaatsen voor het veroorzaken van het ongeval.

Alonso’s briljante defensieve rijgedrag hielp Ocon de overwinning veilig te stellen en ze omhelsden elkaar na de race, terwijl Alonso hem in de lucht tilde.

Hamilton werd opnieuw luid uitgejouwd door delen van de menigte, zoals hij was nadat hij zaterdag poleposition had ingenomen. Hij won twee weken geleden de Britse GP ondanks een straf van 10 seconden voor het uitschakelen van Verstappen in de eerste ronde.

Vlak voor de race van zondag viel er zware regen en was de baan doorweekt. Hamilton kwam weg van pole, maar Verstappen schoot voor Bottas naar de tweede plaats.

Lando Norris van McLaren haalde ook Bottas in, die tegen hem aan botste, waardoor Norris naar Verstappen gleed en beiden van de baan. Bottas ging in een bandenmuur en schakelde Verstappens teamgenoot Sergio Perez uit op weg van de baan.

Vlak achter hen zat Charles Leclerc van Ferrari klem tussen Aston Martin’s Lance Stroll en McLaren’s Daniel Ricciardo.

Een rode vlag legde de race stil, zodat de stewards de vernielde auto’s konden opruimen. Leclerc, Stroll, Norris en Perez gingen met pensioen.

Toen de race ongeveer 30 minuten later herstartte, stond Hamilton alleen op de grid, terwijl anderen hun regenbanden aan het dumpen waren om op de nu drogende baan te passen.

Hamilton moest in de volgende ronde hetzelfde doen en kwam op de laatste plaats met Verstappen als 11e uit, terwijl Ocon leidde van Vettel. Nikita Mazepin was de zesde die met pensioen ging na een botsing met 2007 F1-kampioen Kimi Raikkonen’s Alfa Romeo in de pitlane.

Het pezige en krappe circuit van 4,4 kilometer (2,7 mijl) Hungaroring is misschien wel het moeilijkste circuit om in te halen na Monaco.

“Ik kan niet dicht bij mensen komen”, zei een gefrustreerde Hamilton op de radio.

De spanning had ook gevolgen voor Verstappen. In zijn haast om Mick Schumacher in te halen, ging hij naast en botste even later met hem tegen banden.

Hamilton kwam in ronde 16 voorbij Schumacher, maar vond Pierre Gasly van AlphaTauri moeilijk te vangen.

Maar hij was al snel in zijn gebruikelijke inhaalmodus.

“Lewis, je kunt dit winnen”, zei Mercedes-teambaas Toto Wolff na de derde bandenwissel.

Maar voorbij Alonso komen is een ander vooruitzicht voor de meeste coureurs, en Hamilton slaagde er niet in de Hongaarse GP te winnen voor een recordverlengende negende keer.

De dag was voor Ocon, die ooit deel uitmaakte van het ontwikkelingsprogramma van Mercedes en twee jaar geleden de reservecoureur van het team was nadat hij zijn F1-stoeltje had verloren.

Hij toonde het talent dat Mercedes in hem zag met een beheerste rit onder druk van Vettel, een viervoudig F1-kampioen met 53 overwinningen.

“Esteban maakte geen enkele fout”, zei Vettel.