Niet Federer, niet Wawrinka: Bencic krijgt goud voor Zwitserland

Een Zwitserse tennisser won goud in het enkelspel op de Olympische Spelen en het is niet Roger Federer of Stan Wawrinka.

Belinda Bencic heeft zaterdag iets bereikt dat haar bekendere mede-Zwitserse speelsters nooit voor elkaar kregen.

En ze is nog niet klaar.

De als 12e gerangschikte Bencic versloeg Marketa Vondrousova uit Tsjechië met 7-5, 2-6, 6-3 op de Spelen van Tokio voor de eerste grote titel in haar carrière en ze zal zondag ook deelnemen aan de gouden medaillewedstrijd voor het damesdubbel.

Bencic en de Zwitserse partner Viktorija Golubic nemen het op tegen het Tsjechische team van Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova.

“Het is ongelooflijk om twee medailles te hebben, om de ene goud te hebben en de andere die nog moet worden beslist”, zei Bencic. “Ik zal alle energie geven die ik nog in me heb.”

Federer en Wawrinka wonnen samen goud in het herendubbel in 2008 en Federer verloor de finale van het enkelspel van 2012 van Andy Murray op Wimbledon.

Zelfs Martina Hingis, de Zwitserse speelster op wie Bencic’s carrière werd geïnspireerd, claimde geen Olympische titel. Haar beste resultaat was zilver in het damesdubbel in 2016 met Timea Bacsinszky.

Melanie Molitor, de moeder van Hingis, coachte Bencic als junior.

“Ik denk dat ik het voor hen heb bereikt”, zei Bencic. “Ze hebben zoveel gedaan in hun carrière. Ik denk niet dat ik ooit zal kunnen bereiken wat zij hebben gedaan. Dus het is voor Martina en Roger.”

Marc Rosset was de enige voormalige Zwitserse speler die in 1992 goud won op de Olympische singles.

Noch Federer noch Wawrinka deden mee aan de Spelen van Tokio.

Het vorige beste resultaat van Bencic was het bereiken van de halve finales van de 2019 US Open.

Bencic nam halverwege de derde set een medische time-out om de grote teen van haar rechtervoet te laten behandelen voor een schijnbare blaar. Maar ze kwam terug naar buiten en leek niet verontrust.

Toen een backhandretour van Vondrousova lang zeilde op het tweede matchpunt van Bencic, viel Bencic op haar rug op het veld voordat de bal zelfs maar landde.

“Ik weet echt niet hoe het voor mij heeft uitgepakt”, zei Bencic. “Ik had echt veel vertrouwen in mezelf.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: