Jongeren bij Hermitage Mall maken amok en negeren alle Covid-maatregelen

Jongeren hebben behoefte aan ontspanning. Maar, in hun zoektocht naar vormen van ontspanning lijkt de jeugd nauwelijks gesteund te worden. Jongeren willen er uit. Thuis kan die ontspanning niet echt worden gevonden. Ouders, verzorgers, zijn vaak niet hele dagen thuis en iedere dag tv kijken, gamen, chatten en een beetje tegen een bal schoppen op het erf gaan op den duur ook vervelen en zijn feitelijk geen ontspanning.

De Covid-19-pandemie en de daarmee gepaard gaande maatregelen, total lockdowns en de al bijna 1.5 jaar constante avondklok leiden tot lichamelijke en geestelijke klachten onder jongeren. Er is geen uitlaatklep voor ze. Ja, rondhangen bij en voor winkels, supermarkten, tot ergernis veelal van bezoekers van die bedrijven.

Daarnaast blijken grote groepen jongeren op een of andere manier hun vertier, hun ontspanning, te zoeken bij een van de grote winkelcentra, zoals de welbekende Hermitage Mall. Maar, zo’n grote groep jongeren kan fungeren als de lont van een bom en tot ontploffing komen. Ze hangen immers slechts rond, vervelen zich, gaan vervelend doen, opmerkingen naar elkaar maken, irritaties opwekken en uiteindelijk brandt de lont, volgt een ontploffing in de vorm van vechtende jongeren over straat. Is dat ontspanning?

Beelden van verhitte en vechtende jongeren zaterdag 31 juli bij de Hermitage Mall, waarvan bijna niemand een mond- en neusbedekking draagt, laat staan 1.5 meter afstand in acht neemt, zijn verschenen op social media.

De beelden moeten ouders en bepaalde overheidsinstanties en ministeries aan het denken zetten. Wat doet zo’n grote grote groep verhitte jongeren bij een winkelcentrum, waar burgers gewoon op een rustige manier hun inkopen willen doen? Waar was de security van de mall? Hebben ouders/verzorgers totaal geen zicht meer op wat hun kroost op straat uitspookt? Wordt het niet tijd dat er iets, door wie of wat dan ook, wordt georganiseerd om voor werkelijke ontspanning te zorgen voor de jeugd?

Iemand schrijft bij de beelden: “Hoe helpen wij kinderen die behoefte hebben aan een beetje ontspanning zonder dat de groep te groot is en zonder dat het teveel geld kost? Ik denk dat vele ouders hard aan het werk zijn, zodat ze hun kinderen te eten kunnen geven, en kun je dus niet altijd op ze letten. Geen etnisch gezeur, geen politiek…Het zijn jonge kinderen die behoefte hebben aan ontspanning!!! Hoe kunnen wij als samenleving ervoor zorgen dat deze kids zich veilig kunnen vermaken?’

De tekst en de oproep laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Maar, wie gaat de woorden omzetten in daden? Wie gaat ervoor zorgen dat kinderen werkelijk zich op een veilige en leuke manier kunnen gaan ontspannen, zich vermaken? Laten beleidsmakers die zich bezighouden met jongerenbeleid zich hierover buigen en voorkomen dat winkelcentra gaan fungeren als risicovolle Covid-19 besmettingshaarden wanneer grote groepen jongeren daar hun vertier proberen te zoeken en daarbij simpelweg alle Covid-maatregelen in de wind slaan?

Overigens, rond negen uur zaterdagavond waren nog steeds veel jongeren op de been in en rond de Hermitage Mall, terwijl de avondklok ingaat om negen uur ‘s avonds. De redactie van Dagblad Suriname heeft getracht een reactie te krijgen van de Hermitage Mall op de vraag waar de security van het winkelcentrum was, maar een reactie is vooralsnog niet ontvangen.

PK

error: Kopiëren mag niet!