Beyoncé’s ‘Formation’ uitgeroepen tot beste videoclip aller tijden

Ik laat je uitspreken, maar Beyoncé’s “Formation” is de beste muziekvideo aller tijden – volgens Rolling Stone.

“Formation” behaalde de nummer 1 plek op een lijst van 100 muziekvideo’s gerangschikt door het tijdschrift. De video, uitgebracht in 2016 en geregisseerd door Melina Matsoukas, duwde andere iconische muziekvideo’s zoals Michael Jackson’s “Billie Jean”, Prince’s “Kiss” en Lady Gaga’s “Bad Romance” opzij.

Beyoncé’s “Formation”-video bevatte verschillende opvallende beelden, waaronder de 39-jarige die bovenop een zinkende politieauto lag in een verwoest New Orleans en een muur met de woorden “stop shooting us” erop gespoten.

Volgens regisseur Matsoukas wilde Queen Bey dat de video de “historische impact van slavernij op zwarte liefde laat zien, en wat het heeft gedaan met de zwarte familie”, zoals ze in 2017 aan The New Yorker uitlegde.

“Ik wilde laten zien – dit zijn zwarte mensen. We triomferen, we lijden, we verdrinken, we worden geslagen, we dansen, we eten en we zijn er nog steeds”, voegde Matsoukas eraan toe terwijl hij het concept van de “Formation”-video besprak.

Critici waren er echter snel bij om de video – en Beyoncé – te categoriseren als ‘anti-politie’.

Beyoncé ontkende de beschuldigingen in een interview met Elle en beweerde dat iedereen die echt geloofde dat ze “anti-politie” was, ongelijk had.

“Ik ben een kunstenaar en ik denk dat de meest krachtige kunst meestal verkeerd wordt begrepen”, vertelde de moeder van drie aan Elle in april 2016. “Maar iedereen die mijn boodschap als anti-politie ziet, heeft het helemaal mis. Ik heb zoveel bewondering en respect voor officieren en de families van officieren die zichzelf opofferen om ons veilig te houden.”

error: Kopiëren mag niet!