Vrouw ‘beviel van verkeerd kind’ na IVF-blunder

Een vrouw ‘beviel van het verkeerde kind’ nadat ze in een IVF-blunder de vruchtbare eicel van een andere patiënt had geïmplanteerd.

Olga Alyokhina, 33, uit Tsjeljabinsk in Rusland, probeert wanhopig te achterhalen of haar eigen baby is geboren uit een andere vrouw.

Ze vermoedt dat de biologische ouders van haar zoon Denis, nu twee, haar kind misschien opvoeden.

Ze onthulde de nachtmerrie-embryoruil in een poging een vrouw te vinden die ze ontmoette in een IVF-kliniek en waarvan ze denkt dat ze per ongeluk haar bevruchte eicel heeft gekregen.

Olga heeft een schadevergoeding van £29.500 ontvangen van het door de staat gerunde regionale perinatale centrum van Chelyabinsk, waar ze de procedure onderging.

Ze had ervoor gekozen om IVF te ondergaan omdat ze moeilijk zwanger kon worden van de tweede echtgenoot Ivan Alyokhin.

‘De dag dat ik naar de extractie van biomateriaal ging, ontmoette ik een vrouw in dezelfde afdeling’, zei ze.

‘We wisselden een paar woorden, maar ik kan haar naam niet herinneren. Ze zei dat er 10 eieren bij haar waren opgehaald, net als ik.

We ontmoetten elkaar weer bij de “inseminatie”, op dezelfde afdeling… Ik heb haar sindsdien niet meer gezien.’

Olga beviel in november 2018 van Denis, die negen weken te vroeg was.

Voordat ze het ziekenhuis verliet, werd de nieuwe moeder verrast door de bloedgroep van haar zoon – A.

‘Mijn bloedgroep is B, mijn man heeft O. Onze zoon kan zo’n bloedgroep niet hebben’, zei ze.

‘De dokter verzekerde me dat het technisch mogelijk was. Ik googlede haar het schema waaruit blijkt dat onze bloedgroepen niet kunnen leiden tot een kind met A.’

Ze zei: ‘Mijn leven stond op zijn kop. Ik was in een diepe staat van shock en paniek. Ik huilde de hele dag, maar kon niemand de reden vertellen.’

De artsen hebben nieuwe bloedtesten en een DNA-test gedaan, de resultaten waren drie maanden na de bevalling klaar.

‘We kregen een telefoontje van het ziekenhuis en gingen naar binnen. We kregen te horen dat we geen van beiden de biologische ouders van onze zoon waren.’

Op dat moment stelde het ziekenhuis voor om de jongen bij een weeshuis achter te laten, maar Olga beloofde hem te accepteren en hem op te voeden als haar kind.

Het ziekenhuis heeft geweigerd de naam bekend te maken van de andere vrouw in Olga’s afdeling, of een andere IVF-moeder die mogelijk ten onrechte een eicel heeft gekregen.

Olga, een banketbakker, zei: ‘Als we ze vinden, zouden we graag normale contacten leggen.

error: Kopiëren mag niet!